23948sdkhjf

Sejr i kampen mod social dumping

Dansk El-Forbund kalder kendelse fra Arbejdsretten om anvendelse af udstationeringstillæg for principiel sejr - arbejdsgiverne mener det er en overfortolkning
Et skattefrit udstationeringstillæg er ikke løn og må derfor ikke bruges til at undergrave danske lønninger.

Det mener man i Dansk El-Forbund, der nu også har fået Arbejdsrettens ord for det.

- Vi betragter det som en principiel kendelse og en sejr i kampen mod social dumping og for danske lønninger på danske arbejdspladser, siger Stig Pedersen, forbundssekretær i Dansk El-Forbund.

På baggrund af en konkret sag slår Arbejdsretten fast, at det er op til en virksomhed at bevise, at udstationeringstillæggene ikke er givet som godtgørelse ved udstationeringen, men i stedet er at betragte som en løndel. Det kræver i givet fald, at arbejdsgiveren skal godtgøre, at han dækker udgifterne ved udstationeringen på anden måde.

- Hvis den udenlandske arbejdskraft kunne få udbetalt halvdelen af sin løn skattefrit som diæter, så ville skattetænkning blive endnu et element i undergravning af danske løn- og arbejdsforhold, så vi er meget glade for kendelsen og betragter den som et meget vigtigt redskab i kampen for fair vilkår på det danske arbejdsmarked, siger Stig Pedersen.

Det mener Anne Vibeke Gregersen, chefjurist i DS Håndværk & Industri, der førte sagen for virksomheden, er en overfortolkning.

- Det slås fast, at udstationeringstillæg kan være en del af mindstelønnen, men at arbejdsgiveren så i givet fald skal dokumentere, at han har dækket udgifter til rejse, kost og logi i forbindelse med udstationeringen. Det er med andre ord arbejdsgiveren, der har bevisbyrden, hvis tillæggene er en del af lønnen, siger hun.

Timeløn på 45 kroner

Den konkrete sag handlede om den dansk ejede og polsk indregistrerede virksomhed Baltic Industries & Consulting (BIC), der i 2007 og 2008 som led i en større el-entreprise udstationerede polsk arbejdskraft.

Grundlønnen var 3.500 zloty om måneden svarende til ca. 7.200 kroner eller 45 kroner i timen. Det er mindre end en tredjedel af en dansk elektrikerløn. Heraf blev trukket skat, pension og socialforsikring. Hertil kom udstationeringstillæggene, der varierede mellem 3.307 og 4.887 zloty, som blev udbetalt uden træk.

Arbejdsgiverne mente, at tillæggene var omfattet af EU’s udstationeringsdirektiv, hvor det blandt andet hedder, at “ydelser, der specifikt vedrører udstationeringen, betragtes som en del af mindstelønnen, hvis de ikke udbetales som godtgørelse af udgifter, der reelt er afholdt i forbindelse med udstationeringen".

DEF’s påstand var, at det var en omgåelse af overenskomsten og at tillæggene var diæter for udgifter i forbindelse med udstationeringen. Arbejdsretten konstaterer, at tillæggene var af forskellig størrelse, og at de blev udbetalt uden fradrag af skat, pension og socialforsikring. Derved er der ifølge Arbejdsretten “en formodning" om, at tillæggene er givet som godtgørelse for udgifter ved udstationeringen og med andre ord ikke er en løndel.

Efter sagens afslutning i Arbejdsretten har parterne indgået forlig, som indebærer, at BIC betaler 400.000 kr. i bod til DEF.

- Det betragter vi som en erkendelse af, at overenskomsten var brudt og at der var noget at komme efter, siger Stig Pedersen, forbundssekretær i DEF.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094