23948sdkhjf

Nye betontyper med skum og affald

Teknologisk Institut tester, om der er potentiale i at genanvende slagge fra affaldsforbrænding som tilslag i beton
Fremtidens byggematerialer kan meget vel indeholde både skum og affald. I hvert fald hvis det står til Teknologisk Institut, som lige nu afprøver bæredygtige produkter med det lidt alternative indhold. Der er tale om to forskellige betonprodukter, men fælles for dem er deres miljøvenlige kvaliteter og egenskaber, som vil kunne få stor betydning i en bæredygtig byggebranche.

Det er Miljøvirksomheden Afatek A/S, som har bedt Teknologisk Instituts betoneksperter om at teste og dokumentere, om der er potentiale i at genanvende slagge fra affaldsforbrænding som tilslag i beton.

I de næste par år skal eksperter undersøge mulighederne for, at Afatek A/S kan genanvende slaggen fra affaldsforbrænding på en værdifuld og miljømæssig forsvarlig måde. Virksomheden håber, at Teknologisk Institut kan hjælpe med at skabe innovation inden for bæredygtig udnyttelse af slaggen, så Afatek A/S kan blive bedre til at genbruge slaggen fra både husholdnings- og industriaffald.

Der er penge i skidtet

- En af udfordringerne vi skal løse, før slaggen kan genanvendes til andet end vejbygning, som er den primære anvendelse i dag, er, at den skal være så godt som renset for metaller, da rester af for eksempel jern kan give misfarvninger af overfladen og rester af aluminium kan give ekspansive reaktioner i et betonprodukt, fortæller projektleder Claus Pade fra Beton.

- Der er guld i de gamle affaldsdepoter, og jo bedre man bliver til at sortere metallerne fra slaggen, jo mere velegnet bliver den som tilslag i beton. For Afatek er der samtidig en stor økonomisk gevinst ved at kunne genbruge metalindholdet, siger Claus Pade og tilføjer, at han og kollegerne er i gang med at bestemme de fysiske og kemiske egenskaber i forskellige typer af slagge, der er renset for metal. Han forventer, at resultaterne vil vise, at slaggen kan anvendes til almindeligt betonbyggeri, for eksempel gulve og indendørs fundamenter – men at det bliver vanskeligt at få slaggen godkendt til mere aggressive miljøklasser, hvor der stilles store krav til holdbarheden. Næste skridt er at udtage de typer af slagge, som skal afprøves i betonprodukter.

Bæredygtigt betonskum

Et andet produkt, som Teknologisk Institut lige nu afprøver i betonlaboratoriet, er skumbeton. Materialet er stadig på teststadiet, men ifølge konsulent i Beton, Andrea Folli, har skumbeton stort potentiale og gode egenskaber.

- Skumbeton er en letvægtsbeton, med en tæthed på mellem 400 kg/m3 og 1800 kg/m3, som er lavet af cement, sand, vand og skum. Materialet er miljøvenligt, har god isoleringsevne både i forhold til varme, lyd, brand og frost. Det er nemt at anvende og forme, det er vibrationsfrit og har en høj bæreevne, fortæller Andrea Folli.

At skumbetonen kan beskrives som miljøvenlig forklarer Andrea Folli ud fra de termiske egenskaber.

"I isolerende letvægtsbeton med gode termiske egenskaber anvender man ofte særlige aggregater for at opnå de termiske kvaliteter. I skumbetonen er de termiske egenskaber opnået ved at indkapsle luft i materialet ved hjælp af skum, som er 100 procent nedbrydelig, forklarer Andrea Folli.

Skumbetonen kommer måske snart til at indgå i et byggeprojekt i Danmark. Betoncenteret tester skumbetonen som en potentiel kandidat – sammen med andre kandidater – til en letvægts og højt isoleret bygning på Frederiksberg i København. I Stockholm har skumbeton allerede fundet anvendelse i en letvægtsbygning i den svenske hovedstad.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094