23948sdkhjf

AE-rådet: Drop bureaukratiet og lad kommuner bygge nyt

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd opfordrer til, at regeringen gør alt for at kommunerne kan bygge nyt.
Regeringen bør gøre alt for, at kommunerne kan få lov at bruge deres opsparede penge til at bygge nye børnehaver og ældrecentre. Sådan lyder det fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

- Man skal udvise størst mulig fleksibilitet og kreativitet for at få de penge ud at arbejde. Vi har en bygningssektor, der er i knæ, en masse ledige byggeriarbejdere, og der er åbenbart penge til det.

Det siger Lars Andersen, direktør for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Danmark går nemlig glip af arbejdspladser og mere gang i væksten, fordi mange kommuner landet over brænder inde med penge, som egentlig er øremærket nybyggeri, lyder det.

- Anlægsudgifter er midlertidige udgifter. Det er jo det, der er brug for. Netop her i år ligger kommunerne under på serviceudgifterne, så der burde være alle muligheder for, at det skulle kunne lade sig gøre, siger Lars Andersen.

Ifølge Jyllands-Posten har kommunerne brugt fem-seks milliarder kroner mindre end planlagt på serviceudgifter - til for eksempel børnepasning og ældrepleje.

Men økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) afviser i avisen, at lade kommunerne bruge de milliarder på ekstra byggeri i næste års budget.

Hun inviterer KL til dialog om at justere balancen mellem anlægs- og serviceudgifter, men hun vil ikke samlet lade kommunerne bruge flere penge end aftalt.

Og det ærgrer Lars Andersen.

- Lad ikke noget meget bureaukratisk ligge til hindring for at gøre det, som alle kan se, er det rigtige, siger han.

I Hørsholm siver der vand ind gennem taget på musikskolen, og i Allerød må børn i nedslidte daginstitutioner vente endnu et år på en bedre børnehave.

Begge kommuner har ligesom mange andre i landet penge nok at bygge for, men de må ifølge Jyllands-Posten vente med at gå i gang på grund af regeringens loft over anlægsudgifter i 2013.

Det betyder, at landets kommuner samlet kun må bruge cirka 16 milliarder kroner på anlæg. Rammen dækker både veje, byggerier og renoveringer.

Loftet skyldes, at Danmark skal leve op til stramme økonomiske krav til de offentlige budgetter fra EU.

Også i oppositionen slår man på tromme for, at kommunerne skal have lov at bygge nyt trods anlægsloftet.

- Lad dog kommunerne bruge flere anlægskroner til at renovere skoler, børnehaver og ældreinstitutioner. I en krisetid giver det god mening, skriver Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, på sin Facebook.

- Margrethe Vestager slog altid tidligere på, at hun - i modsætning til os andre -havde tillid til kommunerne. Men nu forhindrer hun kommunerne i at bruge penge, de har, til at renovere, tilføjer han.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125