23948sdkhjf

Vand er vejen frem for forstaden

Kokkedal vil tæmme vandet. Og skabe mere livskvalitet i både boligblokke og hos de husejere, der lige nu forskanser sig bag sandsække – mens de frygter det næste skybrud
En ny stor anlægsvision i nordsjællandske Kokkedal skal vise, hvordan byomdannelse og klimatilpasning kan gå hånd i hånd.

De øgede regnmængder skal bruges til at anlægge nye typer rekreative og aktive områder, der kan gøre Kokkedal mere attraktiv og bæredygtig - både på det sociale og på det miljømæssige område.

Bag projektet står et partnerskab bestående af Fredensborg Kommune og Realdania - med støtte fra Lokale- og Anlægsfonden samt de to almene boligselskaber ab Hørsholm Kokkedal og Boligforeningen 3B. Den samlede økonomi er på 118 mio. kr., og når borgerne har givet deres input, er det planen at udskrive en konkurrence for projektet i foråret 2012.

Det fremgik af et stort pressemøde, der fredag blev holdt i Kokkedal.

Nye værdier

Lokal håndtering af regnvand og oversvømmelser kan kombineres med at skabe rekreative værdier og nye aktive steder, hvor borgere kan mødes. Visionen med projektet er at vise, hvordan en klassisk dansk forstad kan tilpasses fremtidens klima ved at udnytte vandet som en positiv ressource i udviklingen af nye møde- og aktivitets-steder, mener samarbejdspartnerne.

Kokkedal har med oversvømmelserne i 2007 og 2010 mærket konsekvenserne af byens landskabelige placering. De store bebyggede arealer i oplandet til Usserød Å betyder, at der hurtigt kommer meget vand i kloakkerne og i åen, når det regner.

- Klimaforandringerne har gjort, at vi allerede nu udvider åens kapacitet og snart kommer der også et dige, der skal være med til at mindske risikoen for oversvømmelser. Fremover vil vi se på åen som mulighedernes å. Vi har en vision om at udnytte vandet som en positiv ressource, og projektet varsler en ny fremtid for hele Kokkedal, som er en typisk dansk forstad, hvor mange af bebyggelserne og funktionerne som skole, daginstitutioner og center vender sig indad mod sig selv og dermed vender ryggen til omgivelserne. Den skarpe opdeling giver udfordringer, og projektets ambition er at vise, hvordan man kan bruge regnvandet som et identitets- og aktivitetsskabende element, siger borgmester Thomas Lykke Pedersen.

Demonstrationsprojekt

Direktør i Realdania, Hans Peter Svendler siger:

- Vi ser Kokkedal som et vigtigt demonstrationsprojekt for en stribe lignende forstadsområder i Danmark. Sammen med Fredensborg Kommune kan vi vise nye veje i forhold til, hvordan et klimatilpasningsprojekt ikke blot kan fungere som løsning på en akut klimamæssig udfordring, men også skabe en rekreativ og social merværdi. Fremtidens Kokkedal vil rumme unikke møde- og aktivitetssteder og et oplevelsesrigt udemiljø, som kan medvirke til at skabe aktive fællesskaber på tværs af sociale grupper.

Lokale- og Anlægsfonden udvikler og støtter eksempelprojekter inden for idræt, kultur og fritid, der lægger vægt på nytænkende arkitektur og funktionalitet.

- Jeg håber der kommer mange turistbusser, for dette bliver noget at se, sagde Torben Frølich, direktør i Lokale- og Anlægsfonden med et smil på pressemødet fredag.

- Fonden har allerede en del erfaring med at udvikle og ændre kedelige - men nødvendige - tekniske anlæg og løsninger til aktive og spændende samlingssteder. Det arbejde fortsætter vi her, hvor vi samtidig er med til at skabe nye samlingssteder, hvor der i dag er mangel på dem. Projektet passer også ind i Fondens indsats for at gøre de udsatte boligområder til sjovere og mere aktive steder at opholde sig i forhold til idrætslige og kulturelle oplevelser, siger Torben Frølich. Et forprojekt har desuden vist, at forstæder som Kokkedal typisk bør udvikles efter en samlet helhedsplan for området.

Stort budget

Budgettet for realisering af partnerskabets vision er på 118 mio. kr. Heraf bidrager Realdania med 44,5 mio. kr., Fredensborg Kommune med 33,6 mio. kr., Lokale- og Anlægsfonden med fem mio. kr., mens den resterende del finansieres gennem de almene boligselskaber.

De betydelige investeringer skal ses i lyset af, at projektet spiller sammen med de igangværende og kommende renoveringer af boligområder. Ser man på de samlede investeringer i området, er der tale om en investering i Kokkedal på over 600 mio. kr..

Formand Marianne Lundberg for Ab Hørsholm Kokkedal, som ejer Skovengen, og By-/Nordengen, siger:

- Det er positivt, at vi kan iværksætte initiativer, som tager hånd om de klimamæssige udfordringer, som har betydet store oversvømmelser i området de senere år. Og at vi så i samme moment får givet Kokkedal-området et gevaldigt løft, er jo helt fantastisk.

Forankret hos borgerne

Samarbejdet bygger videre på konkrete lokale initiativer båret frem af borgerne i Kokkedal. Lokale kræfter har set et potentiale for flere fælles mødesteder og plads til aktiviteter og udfoldelse omkring Holmegårdscentret og Egedalshallen. Borgerne i de oversvømmelsesramte byområder har samtidig efterspurgt tekniske vandløsninger for at kunne sove trygt om natten igen. Kernen i dette projekt er at forene vandløsninger og fælles aktivitets- og mødesteder til glæde og gavn for alle, der færdes i Kokkedal - ikke mindst for de lokale ildsjæle.

Første fase af den tværfaglige konkurrence forventes igangsat april 2012 og anden fase august 2012. Endeligt resultat og offentliggørelse forventes med udgangen af november 2012. Det forventes, at vinderprojektet vil blive viderebearbejdet og behandlet frem til sommeren 2013, hvorefter realisering kan påbegyndes.

Fredensborg Kommune afholder borgermøde om projektet onsdag d. 25. januar kl. 17 i Rådhuskælderen på Fredensborg Rådhus.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125