23948sdkhjf

Byggeri 14 puster håb i trængt branche

Regeringen og byggebranchen skal sammen give de unge nyt håb, sagde Danske Byggecentres direktør Palle Thomsen ved Byggeri 14. Aarhus har masser af eksempler på fremtidsrettede projekter, sagde byens stadsarkitekt ved åbningen af messen
Et jazzorkester, en fræselyd i det fjerne, en flok unge håndværkere, der stimler sammen om et fadølsanlæg, og en konstant summen af salgstaler, håndværktøj og fodtrin.

Tusinder af fagfolk fra hele Danmark fravalgte i går solskinnet og valgte i stedet netværksmøder og faglig inspiration ved Byggeri’14 i Fredericias messehaller. En gråhåret ekspert fra Byg-erfa fortæller om bygningsbevaring, med den troværdighed, som kun et helt liv i branchen giver, mens nabostandens unge modelpiger, som i dagens anledning har sparet på tøjet, har travlt med at uddele farvestrålende reklamer til de forbipasserende.

Og de har virkelig travlt. Køen til messehallerne er lang, og Palle Thomsen, adm. direktør hos arrangøren Danske Byggecentre, har en god dag.

- For fire år siden kom der 30.000 besøgende, for to år siden 27.000 og vi regner med noget lignende i år, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

- Vi plejer at sige, at mindst 25 procent af alle beskæftiget i byggeriet i Danmark kommer her på messen.

Palle Thomsen glæder sig over både bredden af produkter og alsidigheden hos publikum. Han er derfor ikke bekymret for, at branchen nu også har fået en messe som Building Green i Forum, der i lighed med den aktuelle tiltrækker leverandører med grønne og bæredygtige ambitioner.

- Der er plads til os alle. Og hos os er det større og for et bredere publikum, med langt flere konkrete demonstrationsprojekter, så man kan ikke sammenligne direkte, siger Palle Thomsen.

En nødvendighed

Han tilføjer, at en messe som Byggeri’14 er nødvendig, hvis de mere garvede deltagere på en effektiv måde vil fortælle de unge, at det faktisk både er interessant, sjovt og har et job-sigte at vælge en erhvervsuddannelse.

- Vi kan jo ikke bebrejde de unge, at de siden 2007 har oplevet meldinger om en mildest talt usikker job-fremtid. Derfor er det op til både os og regeringen at fortælle dem, at det kan betale sig. Men netop regeringen har ført en sik-sak kurs i forhold til deres klimatiltag og andre initiativer, som har skabt usikkerhed i branchen. Jeg håber der nu kan skabes bedre rammer, så branchen får et bedre image, siger Palle Thomsen.

Eksempler fra Aarhus

Dagens hovedtaler ved messe-åbningen, stadsarkitekt i Aarhus, Steven Willacy, kender problemerne i byggebranchen, men er ikke bekymret på branchens eller byggeriets vegne.

Han ser masser af fremtidsrettede byggeprojekter, der med ambitiøse klimaambitioner peger frem mod 2020, og allerede nu overholder de skærpede krav.

- Isbjerget, Langkærparken, Dokken, letbaneprojektet over 110 km med 12 nye stationer og en ny bydel i Lisbjerg til 25.000 mennesker. Der er masser af eksempler på at Aarhus forbereder sig til at have 375.000 indbyggere i 2030. Hvert år flytter over 4.000 nye til byen, fortalte han i et indlæg, der med overskud og underspillet britisk humor gav et hak til vanetænkningen og måske også en provinsiel automatreaktion, som vi danskere kender temmelig godt: Trangen til brokke sig på forhånd over nye tanker og ideer:

- Heldigvis viste det sig, at både Musikhuset, Bruuns Galleri og ombygningen af banegården i Aarhus, som alle mødte massiv kritik, modstand og sågar stenkast, er nogle af landets allerstørste succeser i dag.

Nye metoder

Efter underholdning af manden med de tusind ansigter, skuespilleren Andreas Bo, der nåede at give den som Ole Thestrup, Kim Larsen, Villy Søvndal - på både dansk, engelsk og tysk, samt Ole Henriksen, var det tid til at udforske messehallerne.

Her fik stadsarkitekt Steven Willacy mulighed for at møde blandt andre Poul Erik Grønfeldt, formand for Danske Byggecentre, med hvem han talte om nye isoleringsmetoder, fornuften i 2020-reglementerne og vigtigheden af at have god samvittighed med sit materialevalg.

- Det er svært at fremhæve noget frem for andet hosf de 300 udstillere, sagde Poul Erik Grønfeldt, - men lettere og mere bæredygtig isolering er et gennemgående tema, sagde han.

Også sekretariatetschef Tanja Blindbæk Olsen fra PEFC, der arbejder for at fremme bæredygtig skovdrift, er glad for de nye og mere klimabevidste tider:

- Vi kan mærke, at der er sket meget på de sidste to-tre år. Flere og flere efterspørger certificeringssystemer som vores (som er mellemstatsligt og overholder sociale ILO-konventioner, red.) og vi kan mærke, at flere mindre bygherrer lader sig inspirere, når de offentlige bygherrrer skærper kravene, siger hun til Licitationen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125