23948sdkhjf

Næppe politisk enighed

Hverken Dansk Folkeparti, SF eller BAT-kartellet ønsker, at reglerne for kædeansvar også kommer til at omfatte private borgere. Liberal Alliance ønsker slet ikke kædeansvar, fordi det gør det dyrere at bygge
Når Danmark i løbet af det kommende år skal i gang med at implementere EUs såkaldte håndhævelsesdirektiv, så skal der tages stilling til, hvor langt kædeansvar skal gå. Står det til Dansk Folkeparti, så skal reglerne om kædeansvar målrettes de professionelle entreprenører og ikke ramme helt almindelige danskere.

Det fortæller arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted, der ikke mener almindelige borgere kan stilles til ansvar for virksomhedernes snyd med moms eller manglende udbetaling af løn til medarbejderne.

- Borgere, der vil have bygget et hus, har ikke den samme indsigt som de store entreprenører, så vi vil ikke kræve, at borgerne bliver underlagt reglerne for kædeanvar. Derfor arbejder vi på et kædeansvar med begrænsninger, siger han og tilføjer, at man internt i partiet lige nu arbejder med, hvor lagt kædeansvaret præcist skal gå.

- Der er meget at undersøge og tage højde for, så derfor er vi ikke fuldstændig klar med noget endnu, siger Bent Bøgsted.

Skal gælde virksomheder

Et sted hvor man ikke behøver lange interne debatter om grænserne for, hvor langt kædeansvar skal gå, er i BAT-Kartellet. Selv om de danske politikere har over et år til at implementere håndhævelsesdirektivet i national lovgivning, så presser BAT på for at implementeringen sker så hurtigt som muligt - og gerne med skelen til Tyskland, der har indført fuldt kædeansvar.

- Et altomfattende kædeansvar for hovedentreprenøren bliver lettest at administrere. Hovedentreprenøren tager alligevel ansvaret for, at tidsplanen overholdes, at prisen bliver som aftalt, og at kvaliteten bliver god - nu skal de bare have lidt mere ansvar, siger sekretariatsleder Gunde Odgaard.

Han er dog på linje med Dansk Folkeparti, når det gælder private borgere.

- Vi mener ikke, der bør være bestilleransvar. Parcelhus-Danmark skal ikke omfattes af reglerne for kædeansvar. Det skal gælde virksomheder, for de har et større kendskab til, hvordan reglerne på arbejdsmarkedet er, siger Gunde Odgaard.

SF støtter BAT

Hos SF støtter man samme model som BAT-Kartellet, forklarer arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen.

- Vi mener, Danmark skal lægge sig på linje med Tyskland. Vi støtter kædeansvar i alle led - både ved manglende betaling af skat og moms, men også ved manglende udbetaling af løn i de tilfælde, hvor der er en afgørelse i det fagretslige system, siger han.

Anderledes ser det ud hos Liberal Alliance. Her er erhvervsordfører Joachim B. Olsen meget imod kædeansvar, som han mener er en begrænsning af arbejdsmarkedets frie bevægelighed.

- Kædeansvar er et angreb på den danske model, hvor overenskomsterne gælder for dem, der har tiltrådt dem. Vi ser den frie bevægelighed som noget, der kommer os allesammen tilgode og ikke som noget farligt. Kædeansvar gør det dyrere at bygge i Danmark og det skader vores velstand. Med kædeansvar beskytter man en meget lille gruppe på bekostning af alle andre. Vi vil derfor arbejde for, at kædeansvar bliver så begrænset som muligt, siger han.

Håndhævelsesdirektivet blev endeligt vedtaget i EU i maj 2014. Medlemslandene har to år til at implementere direktivet efter offentliggørelse af direktivet i EU-tidende.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141