23948sdkhjf

4200 bygningsarbejdere ramt af konkurs

De konkursramte byggevirksomheder havde i gennemsnit godt syv ansatte
I alt 4.209 lønmodtagere ansat i en bygge- og anlægsvirksomhed mistede sidste år deres arbejde som følge af en konkurs. De måtte samtidig have hjælp fra Lønmodtagernes Garantifond (LG) for at få deres tilgodehavende i form af løn, feriepenge og pensionsindbetaling.

Dermed er byggeriet den branche, som i 2011 fik mest brug for garantiordningen. Totalt var det næsten 20.000 lønmodtagere, som i fjor mistede jobbet som følge af en konkurs.

Tallene fremgår af en analyse, som research- og analysefirmaet Kaas & Mulvad har foretaget for UgebrevetA4 på baggrund af LG’s tal.

Af Danmarks Statistiks konkursstatistik for 2011 fremgår, at i alt 774 virksomhederne inden for bygge og anlæg gik konkurs sidste år.

Imidlertid er det “kun" 575 bygge- og anlægsvirksomheder, som har “leveret" de 4.209 lønmodtagere, der har måttet henvende sig til LG. Det forklares ved, at omkring et par hundrede af de konkursramte virksomheder var enkeltmandsvirksomheder eller ikke længere havde lønmodtagere på konkurstidspunktet.

Tages der alene udgangspunkt i de virksomheder, der havde ansatte på konkurstidspunktet, svarer det til gennemsnitligt knap sy en halv medarbejder pr. virksomhed.

Det overrasker ikke chefkonsulent i Dansk Byggeri Andreas Fernstrøm. - Hvor det i begyndelsen af krisen især var de små og i øvrigt ofte også nystartede virksomheder, der bukkede under, så rammer krisen meget bredere nu. Krisen har nu varet så længe, at det er både store og små, der ikke klarer sig, hvis de er usunde og har tæret for voldsomt på reserverne, siger han.

En gennemsnitlig byggevirksomhed har fem ansatte, vurderer han.

Det er branchekoden “opførelse af bygninger", der med 1.241 personer har leveret det største antal lønmodtagere til konkursstatistikken. Opgjort på virksomheder er det tømrer- og snedkerfirmaer, der har oplevet flest konkurser.

Flere konkurser i 2012

I både 2009 og 2010 udbetalte LG omkring en mia. kr. til lønmodtagere, der var blevet offer for en konkurs. Kundechef i LG Mogens Højland forventer ifølge UgebrevetA4, at regningen for 2011 bliver nogenlunde den samme.

Han spår, at konkurserne i 2012 vil hærge i næsten samme omfang som i rædselsåret 2009, hvor 31.000 lønmodtagere måtte have hjælp fra LG efter deres arbejdsplads var gået konkurs. Han vurderer, at der vil ske en stigning i år, så op mod 26.000 lønmodtagere vil blive berørt af konkurser.

Ældre rammes også

Heller ikke Andreas Fernstrøm, Dansk Byggeri, forventer bedre tider i 2012.

- Konkurrencen vil være mindst lige så hård i år som i 2011, og jo længere tid virksomhederne har tæret på reserverne, jo mindre er der at stå imod med, siger han.

Det er fortsat lavt aktivitetsniveau inden for nybyggeri og faldende boligpriser, der giver anledning til bekymringen.

Mogens Højland vurderer, at konkurserne er begyndt at gøre et større indhug i ældre virksomheder, men at det fortsat er de mindre virksomheder, der er mest udsatte.

Analysen viser i øvrigt, at Region Syddanmark er hårdest ramt af konkursbølgen.

Sådan ramte konkurser i bygge og anlæg

Konkurser Personer

Opførelse af bygninger 107 1241

Tømrer og bygningssnedk. 134 831

Murere 56 348

VVS og blikkensl. 56 249

El-installation 38 301

Malerforretninger 31 233

Anlægsarbejde 30 251

Byggevirksomh. med spec. 37 115

Kilde: Kaas & Mulvad på baggrund af tal fra LG.

Kun udvalgte branchekoder er vist.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093