Konsortier kan blåstemples på forhånd
Lang sagsbehandling gør forhåndsgodkendelse af konsortier svært i praksis
Det kan være en kompleks vurdering, og virksomheder, der er i tvivl, kan få en forhåndsvurdering fra Konkurrencerådet ved at anmelde det påtænkte konsortium til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Det gør styrelsen opmærksom på i sin nye vejledning Konsortiesamarbejde i forhold til konkurrenceloven". Men samtidig står der:
I praksis vil den sagsbehandlingstid, der er forbundet hermed, dog ofte betyde, at dette ikke vil kunne nås inden for de frister, virksomhederne har til at afgive tilbud."
Flere ressourcer
Ifølge advokat Johan Iversen Møller fra Dansk Byggeri er det noget nyt, at styrelsen i den nye vejledning henviser til, at man kan anmelde et påtænkt konsortium.
- Hvis Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen får mange anmeldelser, er det vores opfordring, at styrelsen sørger for at afsætte ressourcer, så virksomheder kan få myndighedernes vurdering relativt hurtigt, siger Johan Iversen Møller.
Også Asfaltindustrien opfordrer til hurtigere sagsbehandling.
- Vores opfordring til virksomhederne, hvis de er i tvivl, er at kontakte en advokat, os eller Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Vurderingen af, om konkurrenceloven er overholdt er ikke det samme som at vurdere, om man er gået over for rødt eller ej. Det er en anden type vurdering, der ikke er direkte målbar, siger adm. direktør i Asfaltindustrien Anders Hundahl og fortsætter:
- Selv om sagerne ikke er nemme at vurdere, vil vi gerne opfordre til, at styrelsen får en hurtigere sagsbehandling, både når det gælder svar og egentlige afgørelser. Det er ikke sjovt som virksomhed at hænge til tørre i et halv til et helt år, når undersøgelser er i gang.
Kan selv vurdere det
Ifølge vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Bitten Thorgaard Sørensen er det på EU-plan ikke almindeligt, at virksomheder har mulighed til at anmelde konsortier på forhånd og få vurderet, om de opfylder betingelserne til at blive fritaget for konkurrencereglerne.
Hun mener, at virksomheder i langt de fleste tilfælde godt selv kan vurdere, om et konsortium er lovligt eller ej.
- I gamle dage var det sådan, at de konkurrencebegrænsende konsortier skulle anmeldes og godkendes på forhånd. Det er meget tungt for os at skulle vurdere alle de konkurrencebegrænsende konsortier, og virksomhederne er typisk i stand til selv at vurdere det, så derfor gik man bort fra det, siger hun.
Som ressourcerne er nu, har styrelsen ikke mulighed for at gøre sagsbehandlingen hurtigere.
- Det er komplicerede sager, og der ligger et stort stykke arbejde i at vurdere dem. I forhold til de frister, der er for at afgive tilbud på udbud, kan det ofte ikke lade sig gøre for os at give svar inden, siger Bitten Thorgaard Sørensen og tilføjer, at styrelsen jo også skal have ressourcer til andre ting:
- Vi har en forpligtelse til for eksempel at foretage opsøgende arbejde i forhold til eventuelle overtrædelser af konkurrenceloven.