23948sdkhjf

400 boliger med hver sit særpræg

Københavnsk arkitektduo vinder konkurrence om 400 boliger i nyt bykvarter i den tyske by Kassel
De københavnske arkitekter Thomas Ringhof og Beatrix Wuttke har vundet en åben arkitektkonkurrence om at tegne et nyt bykvarter i den midttyske by Kassel.

Området, som tidligere har huset en kaserne, skal indeholde 400 boliger fordelt på fem bygninger. De 48.000 etagemeter kommer til at rumme alt fra kollegieværelser til dyre penthouselejligheder.

En sikker sejr

Selv om konkurrencen havde deltagere fra hele verden, var det en meget sikker sejr til Wuttke/Ringhof den 30. juli, idet juryen valgte ikke at uddele en andenpræmie men derimod to tredjepræmier for at tydeliggøre den store forskel på projekternes kvalitet.

Bebyggelsens hovedidé er en vifteformet placering af fem urbane rum, der mod vest afgrænses af et ellipseformet plads og mod øst af et parkagtigt strøg og dernæst et faldende terræn. Forslaget adskiller sig fra alle andre forslag ved, at bygningerne optræder som de udendørs rums vægge, der har forskellige karakterer lige fra smukke stenbelagte pladser, haveanlæg, vandbassin til terrasseanlæg i flere niveauer.

Et langt kig

Meningen med bygningernes placering på det historiske kaserneområde er, at hver bolig skal have et langstrakt kig ud over Kassel bycentrum.

- Ligesom det velkendte sort-hvid billede med to ansigter, der kigger på hinanden og mellem de sorte ansigtsprofiler opstår en hvid vase. På samme måde beskæftiger vi os altid mindst ligeså meget med det hvide som det sorte, siger Thomas Ringhof i en pressemeddelelse.

Det var noget den tyske dommerkomite, som bestod af både arkitekter og politikere, kunne lide:

"Vinderprojektet har overbevist os om, at det kan lykkes at skabe en bymæssig struktur, hvor tæt bebyggelse kombineres med tilbud om både ejerlejligheder og lejeboliger samt et fornuftigt trafiksystem", skriver dommerkomitéen i sin begrundelse.

Vinderne selv lagde vægt på, at selv om hver af de 400 boliger er en del af en større helhed, så har hver bolig sit særpræg i form af enten egen have, adgang til park eller kig til en plads.

Nyt terræn

Men for den københavnsk baserede arkitekt-duo har projektet været en sjælden udfordring.

- Det har været et meget spændende projekt for os som dansk team, fordi bebyggelsen skal ligge på en skråning. Det betyder, at terrænet kommer til at være en rumlig medspiller i udformningen. Det er noget, vi ikke er vant til fra danske projekter, men som vi har løst med digitale modeller. Derudover er projektets størrelse meget interessant, siger Thomas Ringhof om det store byggeri, som forventes at stå klar i 2016.

Fra rådhuse til retssale

Thomas Ringhof og Beatrix Wuttke har arbejdet sammen siden 1994. Deres tegnestue, som ligger i Nordhavn, har tegnet alt fra tyske rådhuse til retssale i de schweiziske alper, vuggestuer, husbåde og et pæredansk indkøbscenter. For øjeblikket er tegnestuen optaget af at renovere den tyske ambassade i København.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093