Flere kommunale ordrer til mindre lokale firmaer
Københavns Kommune på vej med tiltag, der skal give flere opgaver til små og mellemstore firmaer
Det er baggrunden for en række initiativer, som kommunen er på vej med.
Ganske vist vinder SMVerne - defineret som virksomheder med færre end 50 ansatte - over 40 procent af alle udbudte aftaler, viser en undersøgelse i de kommunale forvaltninger her i foråret, men andelen skal højere op.
- Udgangspunktet er med andre ord godt, men en forudsætning for, at andelen øges er, at de byder. Derfor har vi fokus på at gøre det muligt og attraktiv for SMVerne at byde med, siger overborgmester Frank Jensen.
- Det er vigtigt for væksten i København, at SMVerne vokser. Vi har brug for flere job i København, og vi ved konkret, at meget af jobskabelsen ligger i SMVerne, siger han.
Frank Jensen glæder sig over, at hele 84 procent af SMV-andelen i københavnske opgaver er lokale virksomheder fra hovedstadsregionen.
Lette at gennemføre
Der er tale om i alt ni forskellige forslag, som fremgår af en rapport udarbejdet af en arbejdsgruppe på tværs af kommunens forvaltninger. Arbejdsgruppen blev nedsat sidste efterår på politisk initiativ for at komme med bud på, hvordan kommunen kan understøtte, at der benyttes lokal arbejdskraft og lokale virksomheder inden for lovgivningens rammer.
Et af forslagene går simpelthen ud på at rydde op i udbudskrav og dermed sikre færrest mulige krav i udbudsmaterialet samt markere særligt SMV-venlige udbud. Forvaltningerne skal samtidig forpligtes til at tilrettelægge udbud, så markedspotentialet udnyttes og foretage en konkret vurdering af mulighederne for deltagelse af SMVere.
Der lægges også op til, at kommende udbud og forventede udbudsområder offentliggøres tidligere. Det vil give ordentlig tid i udbudsprocessen og give bedre mulighed for at danne konsortier. Mulighederne for konsortiedannelse skal i øvrigt understøttes, blandt andet ved at kommunen faciliterer netværk mellem virksomheder og afholder information og kurser om konsortiedannelse.
Overborgmester Frank Jensen oplyser, at alle skitserede forslag er lette og hurtige at gennemføre.
Også bløde værdier
Håndværkerforeningen i Kjøbenhavn er undervejs i processen blevet hørt om de kommunale initiativer og er meget positiv.
- Det er uhyre positivt, at kommunen fokuserer så meget på det og selv ser nødvendigheden af SMV-venlige udbud. Det er vigtigt at give mulighed for, at alle kan byde, siger Håndværkerforeningens erhvervspolitiske konsulent Lars Magnus Christensen.
Han hæfter sig ved, at kommunen lægger op til at styrke informationen til virksomhederne om de kommunale udbud.
- Københavns Kommune er en kæmpe indkøber, og det kan være svært at hitte hoved og hale i de mange udbud fra forskellige forvaltninger. Hvis man skal byde med, skal man kunne finde udbuddene. Det lyder ret banalt, men det er afgørende betydning, siger han.
Lars Magnus Christensen noterer også med tilfredshed, at man lægger op til at udbyde opgaver i god tid og give lang deadline.
- Det giver tid til dialog mellem kommunen og de bydende. Virksomhederne får tid og mulighed for at spørge ind til forhold i udbudsmaterialet, og det vil højne kvaliteten af tilbuddene og minimere risikoen for fejl, siger han.
Håndværkerforeningen efterlyser i øvrigt, at kommunen i sine udvælgelseskriterier ikke alene vægter pris men også har fokus på bløde værdier som eksempelvis virksomhedernes lærlingepolitik.
Frank Jensen glæder sig over opbakningen fra organisationerne og gør opmærksom på, at kommunen har stor fokus på at skabe praktikpladser og har formuleret en udbudspolitik, der netop giver mulighed for at vægte virksomhedernes sociale profil.
Forslagene er anbefalet af kommunens økonomiudvalg og kommer på Borgerrepræsentationens dagsorden i august.