Pinlig kvalitet i tilbud
Men sikkert er det, at vi ser en række tilfælde, hvor det går galt, enten for udbyder eller for den bydende.
Det er ganske pinligt, at to ud af tre bydere ikke kan udarbejde et konditionsmæssigt tilbud, og bygherren har ikke andre muligheder end at annullere det og gennemføre et nyt. Samtidig kan det også undre, at der ikke er flere, der byder ind. Enten er det fordi, det er svært, eller fordi virksomhederne har nok at lave i forvejen og så ikke rigtigt orker at bruge tid på at regne besværlige udbud.
Den aktuelle sag fra Skive er vel i virkeligheden ganske banal, men den vidner alligevel om, at der er brug for mere viden om, hvordan man som virksomhed forholder sig til at lave et tilbud, så man ikke bliver kasseret allerede i døren.
Viden om dette er vejen frem, og der findes masser af ekspertise og kompetencer, man kan spørge, og i rigtig mange tilfælde vil det være en god ide at finde samarbejdspartnere, som måske har den nødvendige viden på området.
Når vi taler om produktivitet i byggeriet, så er det ikke spildte kræfter, der er brug for, men progressivitet og kompetence, der kan give virksomhederne arbejde.
Igen handler det vel også om dialog. Bygherren og/eller hans rådgiver skal være klædt på til at rådgive de bydende, og udbudsmaterialet skal være til at forstå. Dialog er vejen frem, så eventuelle misforståelser ryddes af vejen med det samme.
En arkitekt udtalte for nylig i forbindelse med netop denne type opgaver: Tag nu telefonen og løs det med det samme i stedet for at sende emails og lade sagen køre op i en spids."
Det sætter faktisk sagen i relief, for der er faktisk mange småting, der kan løses med en direkte dialog i stedet for dumme misforståelser, som kan ende i noget, der bliver meget større.