23948sdkhjf

Første byggefirma er tiltalt i kartelsag

Bagmandspolitiet har tiltalt den første virksomhed i byggekartelsagen
Efterforskningen af den såkaldte byggekartelsag, hvor 33 virksomheder fra Storkøbenhavn er mistænkt for at have indgået ulovlige prisaftaler, er slut. Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) - i daglig tale kendt som bagmandspolitiet - har rejst tiltale mod den første virksomhed.

- Nu har vi tiltalt det første af disse firmaer og indleveret anklageskriftet til retten. Vi betragter sagen som en prøvesag i relation til spørgsmålet om, hvordan overtrædelsens grovhed skal kategoriseres. Vurderet ud fra forarbejderne til konkurrenceloven er der efter vores opfattelse tale om en - som det udtrykkes i forarbejderne - "meget grov" overtrædelse, siger konstitueret statsadvokat Henrik Helmer Steen, SØIK, i en pressemeddelelse.

Af hensyn til sagens videre forløb vil han ikke ikke oplyse navnet på den tiltalte virksomhed.

14 entrepriser

Ifølge anklageskriftet har den tiltalte virksomhed overtrådt konkurrenceloven i forbindelse med 14 entrepriser. Det er sket i årene 2006-2009, og de 14 tilfælde af ulovlig koordinering af priser vedrører kontrakter til en samlet værdi på omkring hundrede mio. kroner eksklusive moms.

SØIK kan på nuværende tidspunkt ikke oplyse, hvornår man træffer afgørelse om eventuel tiltale af de øvrige virksomheder i kartelsagen. Virksomhederne og de ansvarlige medarbejdere er under mistanke for ulovligt at aftale priser på byggerier til en samlet værdi af 400-500 mio. kroner.

Kun bødestraffe

Efterforskningen af kartelsagen begyndte for alvor i starten af 2010, hvor Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen foretog kontrolundersøgelser hos fem byggefirmaer.

I april 2010 anmeldte styrelsen virksomhederne til SØIK. Sagens bevismateriale omfatter blandt andet en sortbog, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen fandt under en af de indledende kontrolundersøgelser.

- Byggekartellet vedrører både private og offentlige byggerier. Det kan have kostet både forbrugerne og skatteyderne dyrt. Karteller er meget skadelige, og vi ved, at de i snit koster deres kunder overpriser på 10-50 procent, siger direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Agnete Gersing.

Da de formodede overtrædelser har fundet sted, før den nye konkurrencelov trådte i kraft, risikerer de sigtede ikke fængselsstraffe, men kun bødestraffe.

Leder side 4
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093