23948sdkhjf

Jobcentre i samarbejde hjælper byggeriet

Tværgående samarbejde skal skaffe ledig arbejdskrtaft job i bygge og anlæg
Jobcentrene skal samarbejde, hvis de skal være med til at skaffe arbejdskraft til de mange store infrastrukturprojekter eller de jobåbninger, der opstår andre steder som følge af de store projekter.

Det er blandt andet læren i Midtjylland, hvor 10 jobcentre har gode resultater af et strategisk samarbejde. De har samlet de motiverede ledige med baggrund inden for bygge- og anlægsbranchen i en emnebank for at lette rekrutteringsprocessen

De samarbejdende kommuner har oprettet et fælles rekrutteringsteam, Team Bygge & Anlæg, hvor der er personer med solidt branchekendskab. Teamet tilbyder at hjælpe virksomhederne med professionel rekruttering, herunder annoncering og udarbejdelse af jobopslag. Samtidig forsøger de at uddanne og opkvalificere personer rettidigt til de mange bygge- og anlægsprojekter, som er i gang og på vej i Østjylland.

Mere opsøgende

- Ønsket er, at vi som jobcentre skal være mere opsøgende og udfarende, og vi bliver faktisk godt modtaget ude på byggepladserne, siger Casper Bechgaard Andersen, der er bygge- og anlægskoordinator for Team Bygge & Anlæg.

- Vi har løbende kontakt med de toneangivende entreprenører, større og mellemstore virksomheder for at skabe klarhed over virksomhedernes efterspørgsel efter konkrete kvalifikationer og kompetencer med henblik på korrekt uddannelse og opkvalificering af de ledige. Samtidige er vi også i løbende dialog med de faglige organisationer om deres syn på fremtidens bemanding i bygge- og anlægsbranchen, fortæller Carsten Bechgaard Andersen.

Han understreger, at teamet ikke kan stå alene i opgaven og derfor er sammenspillet mellem jobcentre, faglige organisationer, virksomheder og de ledige vigtigt.

- Derfor skal virksomhederne også være parate til at tage fra, når de ledige efter endt uddannelse eller opkvalificering er klar til at træde ind på arbejdsmarkedet på ny, understreger Carsten Bechgaard Andersen.

Samarbejdet virker

Indsatsen har givet konkrete resultater. Der var cirka 680 kandidater i den fælles emnebank, da Team Bygge & Anlæg blev etableret for knap halvandet år siden. Omkring to tredjedele er kommet i arbejde, selv om teamet dog ikke vil tage æren for alle, der er kommet i job.

Større branchekendskab

Beskæftigelsesregion Midtjylland har med oprettelsen af deres Team Bygge og Anlæg inspireret Beskæftigelsesministeriets såkaldte Leo Larsen-udvalg,

- Leo Larsen-udvalget kom med flere gode anbefalinger til jobcentrene. Hvis de vil spille en større rolle, skal de have et større branchekendskab for at komme tættere på dynamikken i vores branche, siger Louise Pihl, afdelingschef i Dansk Byggeri.

Hun mener, at når det gælder rekruttering til de store infrastrukturprojekter, vil de store entreprenørfirmaer typisk rekruttere i samspil med 3F.

- Rekrutteringen til de store anlægsprojekter vil sikkert betyde, at der opstår jobåbninger andre steder i branchen, som det kan blive svært at skaffe medarbejdere til. Det kan give ledige mulighed for at få job. Derfor handler det om at koordinere og holde øje med vandringerne både lokalt, regionalt og nationalt, siger Louise Pihl.

Afdelingschefen i Dansk Byggeri mener, at jobcentrene kan spille en vigtig rolle i at udfylde de huller, der måtte blive med ledige. Så den ledige er arbejdsparat og eventuelt opkvalificeret.

I den forbindelse tjener eksemplet fra Midtjylland til efterfølgelse.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095