23948sdkhjf

Polsk bygningsingeniør får hjælp og 120.000 kr.

Det polske byggefirma Budomex erkender at have overtrådt dansk lovgivning
Den polske bygningsingeniør Sebastian Ulfik blev snydt, da han arbejdede som ingeniør for det polske firma Budomex på opførelsen af kraftvarmeværket Energitårnet i Roskilde.

Det kan nu konstateres, idet det polske firma har accepteret en efterbetaling til den nu tidligere ansatte på i alt 120.000 kroner.

Den 32-årige ingeniør Sebastian Ulfik fortalte for tre uger siden i Licitationen, at han i 10 måneder var ansat i Budomex på opgaven i Roskilde, indtil han midt i august blev fyret.

Budomex arbejder som underentreprenør for NCC på kraftvarmeværket, der har det fælleskommunale affaldsselskab Kara/Noveren som bygherre. De første fire måneder var han på polsk kontrakt til omkring 6.000 kroner om måneden og derefter på dansk funktionærkontrakt til 20.000 kroner i timen. Ud over det aftalte modtog han hver måned 790 euro sort, påstod han. Budomex afviste i den forbindelse, at den polske ingeniør var blevet snydt og afviste påstandene om sort arbejde.

Det er Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) i København, der har ført sagen på vegne af den polske ingeniør.

- Vi syntes, at sagen var så grov, at vi gerne ville hjælpe ham, selv om vi jo ikke organiserer ingeniører og ikke har overenskomst på området, siger Jesper Weihe, faglig sekretær i BJMF.

Efterbetalingen er derfor ikke baseret på brud på en overenskomst men primært på overtrædelse af funktionærloven.

- Der er derfor tale om efterbetaling for manglende overholdelse af opsigelsesvarsel, feriepenge, pension og godtgørelse for manglende ansættelsesbevis, og vi er meget tilfredse med at have kunnet hjælpe Sebastian, der er blevet skidt behandlet af Budomex. Forliget er en klokkeklar erkendelse af, at tingene ikke var i orden, siger Jesper Weihe.

Sorte penge ikke med

Budomex’ danske chef, projektchef Janusz Maciejkowicz, bekræfter, at der er indgået et forlig men vil ellers ikke udtale sig, idet han ikke kender forligets detaljer. Han henviser i stedet til Dansk Byggeri, der har ført sagen for Budomex.

Konsulent Henning Kaab, Dansk Byggeri, bekræfter forliget.

De påståede sorte løndele har ikke indgået i sagen, oplyser Jesper Weihe.

- Det ligger ligesom i sagens natur, at ingen og i hvert fald ikke en arbejdsgiver har interesse i ligefrem at dokumentere, at en del af lønnen udbetales uden om bogholderi og skattemyndigheder, siger han.

Henning Kaab oplyser, at han ikke har kendskab til sorte penge,

Budomex udbetaler pengene til BJMF, som derefter overfører dem til Sebastian Ulfik, når der er indeholdt dansk skat.

Ikke første gang

Ingeniørforeningen har oplyst, at tilsvarende arbejde skal aflønnes med omkring 35.000 kroner om måneden afhængig af den enkeltes kompetencer.

Det er ikke første gang, Budomex har erkendt ikke at have overholdt spillereglerne på det danske arbejdsmarked. I foråret accepterede firmaet en kæmpebod på et hemmeligt beløb som angiveligt er mere end en halv million kroner for brud på overenskomsten ved arbejde på det store Navitas-byggeprojekt på Aarhus Havn.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094