Flere beskæftigede i byggeriet
Lønmodtagerbeskæftigelsen i byggeriet i første kvartal er den højeste i kvartalet siden 2009
Ifølge Danmarks Statistiks netop offentliggjorte tal for beskæftigelsen i første kvartal var der i gennemsnit for kvartalet beskæftiget 118.015 lønmodtagere i bygge- og anlægsbranchen. Det er 5.200 personer flere end i første kvartal sidste år. Det gør det beskæftigelsesmæssigt til det bedste første kvartal for byggeriet siden 2009, hvor lønmodtagerbeskæftigelsen blev opgjort til 133.000 fuldtidspersoner.
- Det understreger, at det atter går så sagte fremad. Vi har lagt den værste krise bag os. Beskæftigelsen er noget af det sidste, der reagerer, når økonomien vender. Derfor så vi også pænt høje beskæftigelsestal, straks efter krisen havde sat ind, mens det går langsommere frem, når vi får bedre tider, fordi mange virksomheder håndterer ekstra arbejde med eksisterende arbejdskraft for lige at se tiden lidt an, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.
Storm og mild vinter
Han understreger, at beskæftigelsestallene for første kvartal er positivt påvirket af arbejdet med at udbedre stormskader samt af den milde vinter.
- Den underliggende konjunktur er fortsat usikker. Således er nybyggeriet fortsat historisk lavt, men var vi i tvivl for et år siden, om vi var på rette vej, så synes de fleste indikatorer at fortælle, at vi har lagt det værste bag os. Omsætningen er på vej op, der er færre konkurser, og konjunkturbarometret er bedre end meget længe, siger Bo Sandberg.
I forhold til fjerde kvartal 2013 er der sket et fald i beskæftigelsen, men hvis der tages højde for sæsonudsving, er der tale om en fremgang på 4.000 personer.
Generelt er der på hele det private arbejdsmarked tale om en fremgang på 11.000 lønmodtagere - en fremgang, der ifølge flere økonomer er en indikation på, at der virkelig er en vending på vej.
- Fremgangen i beskæftigelsen blandt lønmodtagere kan meget vel indikere det første klare tegn på en egentlig vending på arbejdsmarkedet, og er efter min vurdering et af de mest positive nøgletal, vi har fået fra dansk økonomi længe, siger Peter Bojsen Jakobsen, makroøkonom i Sydbank, således til Ritzau.