23948sdkhjf

Dansk ingeniør fjerner affald i Thailand

Der burde være flere danske virksomheder her, mener Poul Erik Bundgaard Jensen, som deler sin tilværelse mellem Thailand og Danmark
LICITATIONEN – Bangkok, Thailand:

- Som ingeniør skal man ikke komme her og tro, at man skal hive hele projekter fra Thailand til Danmark. Man skal have lokale partnere og være indstillet på ikke at sidde i førersædet på alle projekter. Hvis man kan det, så er der fremtid i at satse på Thailand. Der burde helt klart være flere danske virksomheder herude. Poul Erik Bundgaard Jensen taler sig hurtigt varm. Det er nu heller ikke så vanskeligt, for selv om det også er vintertid i Bangkok, ligger formiddagstemperaturen lige i underkanten af de 30 grader. Det er en af de lune vinterdage i den thailandske hovedstad.

Den danske ingeniør har dobbelt visitkort. Adresse i det nordlige Aarhus – og på Ratchadaphisek Road i det centrale Bangkok. Begge steder har Poul Erik Bundgaard Jensen også privatadresse. Men det er fra lejligheden med kontoret i Bangkok, han netop nu har travlt med at bygge et demo-anlæg til fjernelse af kvælstof i spildevand. I første omgang med sigte på industrielt spildevand. Men absolut også med muligheder for kommunale renseanlæg.

Patent på procesanlæg

- Med mit firma Skap Technology har jeg udviklet og patenteret procesanlægget, der kemisk fjerner kvælstof fra spildevand. Jeg har arbejdet med projektet i Danmark, men også lavet tests i samarbejde med King Mongkut Technical University i Bangkok samt en maskinfabrik her i Thailand. Nu skal det hele dokumenteres i fuld skala, forklarer Poul Erik Bundgaard Jensen.

- Vi samler tre processer i ét anlæg. Jeg har fået patent på proces-flow og maskinkonstruktionen. Vores anlæg vil være færdigt i slutningen af 2014. Der bliver tale om små, kompakte anlæg til rensning af for eksempel 1.000 kbm perkolatvand om dagen. Fysisk vil anlægget blot fylde et par meter i diameter, men det vil fjerne mellem 95 og 99 procent af kvælstoffet. Dermed vil det være en langt bedre løsning, end at skulle fragte store mængder perkolatvand til kommunal rensning, vurderer Poul Erik Bundgaard Jensen.

Første i Sydøstasien

Den danske ingeniør i Bangkok satser ikke kun på at fjerne kvælstof fra spildevand. Ved storbyen Nakhon Ratchasima godt 250 km nordøst for hovedstaden er han rådgiver for hovedentreprenøren på opførelsen af et stort anlæg til affaldsbehandling.

- Det bliver det første anlæg i Sydøstasien baseret på tør anaerob udrådning. Anaerob betyder, at processen foregår uden ilt. Vores anlæg vil kunne producere godt 4.000 kbm gas i døgnet og omkring 10 tons kompost af kommunalt affald. Plastic og glas vil blive genbrugt, fortæller Poul Erik Bundgaard Jensen.

- Anlægget består af fem biogasreaktorer på hver godt 1.000 kbm og 21 x 7 meter hver. Hertil kommer en ni meter høj cirkulær reaktor med diameter på 16 meter. Anlægget vil kunne omsætte 60 tons affald i døgnet, og planen er så allerede næste år at udvide det til at kunne behandle 100 tons pr. døgn, siger Poul Erik Bundgaard Jensen.

Det er ikke første gang, Nakhon Ratchasima, som i daglig tale i Thailand er kendt under det noget kortere navn Korat, har den danske ingeniør på arbejdsbesøg. For fem år siden var han tovholder på opførelsen af en anden type biogasanlæg, som kan håndtere 280 tons affald i døgnet. Dette anlæg udbygges nu til en kapacitet på 600 tons pr. døgn.

Ud i verden

Grunden til det østasiatiske eventyr blev i virkeligheden lagt allerede i slutningen af 1990’erne, da Poul Erik Bundgaard Jensen begyndte at samle sig et internationalt netværk.

- Egentlig er jeg uddannet biolog og blev færdig i 1983. Det var samtidig med, at Danmark fik en ny miljølovgivning. Jeg blev ret hurtigt headhuntet af ingeniørfirmaet Crone & Koch, som havde hovedafdeling i København og grøn afdeling i Viborg. Jeg kom til Viborg og beskæftigede mig med bioenergi og miljø. I 1987 startede jeg så sammen med to kolleger firmaet Bioplan, og vi blev rådgivere på mange af de største biogasanlæg rundt om i verden, fortæller Poul Erik Bundgaard Jensen.

Efter at have fået masser af international luft under vingerne, etablerede han sig med eget konsulentfirma i 2000. Han var begyndt også at komme en del mod øst. Og det var ikke længere så attraktivt at operere i Danmark.

- I 2001 fik Danmark en ny regering, som desværre lukkede meget ned for mulighederne for at komme ud på det internationale marked. Det er min opfattelse, at miljøbranchen i Danmark siden har kørt på lavt blus, siger Poul Erik Bundgaard Jensen.

Lejlighed i Bangkok

Blikket søgte mod øst, og i 2003-2004 fik han en større opgave for et dansk miljøfirma, som skulle lave et spildevandsanlæg i Pak Chong et par timers kørsel nordøst ud af Bangkok. Her var Poul Erik Bundgaard Jensen projektleder i et års tid.

I 2007 var et anden ingeniørfirma på banen med flere opgaver.

- Der var tale om et renseanlæg i Malaysia, nogle opgaver i Thailand og nogle i Vietnam. Bangkok lå centralt for det hele, og da jeg skulle være udstationeret i omkring fire år, købte jeg og min kone lejligheden i Bangkok, hvor jeg så også har kontor. Foruden at vi naturligvis har sparet en del penge ved ikke at skulle bo på hoteller, har det været en fornuftig investering. Det er rart at have en fast base, og begge vore sønner har også været her i Bangkok i længere perioder, fortæller ingeniøren fra Aarhus og Bangkok.

- Den ældste, Simon, har studeret et halvt år på Chulalonkorn University. Den yngste, Kasper, har dels taget en dykkeruddannelse her i Thailand og dels hjulpet mig med nogle opgaver. De er nu begge to tilbage i Danmark, og de læser begge to biologi på Aarhus Universitet.

- Mit arbejdsliv bliver helt klart mere og mere herude. Jeg arbejder en del for et stort, dansk ingeniørfirma som proces-rådgiver og hyres løbende ind på deres projekter. Min kone er sygeplejerske hjemme i Danmark, men kommer herud så ofte som muligt, hvor vi så gerne rejser rundt i Thailand, siger Poul Erik Bundgaard Jensen.

Vil have kvalitet

I det daglige har han et tæt samarbejde med maskinfabrikken A3 i Bangkok. Den har også deltaget i finansieringen af nogle af udviklingsprojekterne.

- På anlægget i Korat er vi ved at vælge udstyrsleverandører. Blandt andet skal der bruges nogle store tromlesigter, og så er det jo praktisk, at A3 blandt andet laver udstyr af høj kvalitet til affaldsbehandling. Som dansk ingeniør skal man vænne sig til den anderledes kultur her. Men jeg har rigtig fine erfaringer med thailandske ingeniører. Thaierne prioriterer det højt at få godt udstyr. Derfor kommer der også danske produkter til anlægget i Korat. Lind Jensens Maskinfabrik – LJM – i Lem i Vestjylland leverer miksere til mit projekt, fortæller Poul Erik Bundgaard Jensen.

Bangkok-ingeniøren fra Aarhus har 57 år på det personlige tælleapparat. Men han har væsentligt nemmere ved at forstå ord som "anaerob" og "perkolat", end "pension".

- Jeg føler mig som en 40-årig, også med mit arbejdsliv. Jeg har altid haft en passion for mit fag og miljøet. Det er fantastisk at kunne følge med og kombinere det faglige med nogle forretningsmuligheder. Så jeg tænker overhovedet ikke på pension. Jeg tror, at vi kunne lære meget af thaiernes holdning til tingene. I virkeligheden har jeg nok allerede lært noget, funderer Poul Erik Bundgaard Jensen.
Kommenter artiklen
Annonce
Annonce
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

    Nyhedsbreve

    Send til en kollega

    0.11