Ny byggekontrakt efter konkurs ulovlig
Dansk Byggeri har fået medhold i en udbudsklage mod Viborg Kommune
Men det måtte kommunen ikke, har Klagenævnet for Udbud netop slået fast i en kendelse. Det er Dansk Byggeri, der har indbragt klagen for nævnet.
- Baggrunden for, at vi er gået ind i sagen, er, at vi kunne konstatere, at licitationen var blevet håndteret på en sådan måde, at det efter vores opfattelse var i strid med tilbudsloven. Vi er glade for at kunne bidrage til eksponeringen af de juridiske rammer, som de ordregivende myndigheder har, siger afdelingschef i Dansk Byggeri, Christian B. Prophet-Rannow og fortsætter:
- Vi kan konstatere, at hvis man som ordregivende myndighed afholder licitation, og den virksomhed, der får tildelt ordren, efterfølgende går konkurs, så kan den ordregivende myndighed ikke blot ukritisk indgå kontrakt med en anden entreprenør end den oprindelige. Sagen har et principielt aspekt netop ved at klargøre den retspraksis, der gør sig gældende i tilfælde, hvor det firma, der har fået tildelt en opgave, går konkurs.
Ikke med ved licitation
Da Viborg Kommune afholdt licitation den 29. januar 2013 vandt Løvel Tømrer- og Snedkerfirma v/ Donny Henriksen tømrerentreprisen med den laveste pris, som lød på 4.098.000 kroner.
I april fremsendte Viborg Kommune en accept" til det vindende firma og anmodede om at få den returneret i underskrevet tilstand. Dog modtog kommunen aldrig den underskrevne accept". og den 24. april blev firmaet erklæret konkurs.
Boets kurator meddelte i starten af maj kommunen, at samtlige af boets igangværende arbejder og ordrer blev overdraget til Løvel Tømrer og Snedkerfirma Aps.
Under sagens behandling har Viborg Kommune argumenteret for, at den ikke har haft nogen indflydelse på kontraktoverdragelsen, der skyldes en konkurs, som ifølge kommunen er en udefrakommende, objektiv konstaterbar begivenhed." Samtidig fremhævede kommunen, at kontrakten blev indgået på nøjagtig de samme vilkår som gjaldt for den første.
Klagenævnet for Udbud konkluderer, at Viborg Kommune har handlet i strid med tilbudsloven, da den har valgt indgå kontrakt med Løvel Tømrer og Snedkerfirma Aps, selv om firmaet ikke havde afgivet tilbud under licitationen.
Kontrakt ikke indgået
I kendelsen fremhæver Klagenævnet for Udbud desuden, at det fremgår, at kontrakten mellem Viborg Kommune og Løvel Tømrer og Snedkerfirma v/ Donny Henriksen ikke blev indgået, fordi firmaet netop aldrig fremsendte accepten og stillede sikkerhed i henhold til AB 92.
"Den foreliggende situation adskiller sig væsentligt fra tilfælde, hvor der, efter at der er indgået kontrakt med en tilbudsgiver, indtræder en situation, hvor tilbudsgiveren tages under insolvensbehandling, og der som følge heraf sker "ændringer af et eksisterende kontraktforhold [..]," skriver klagenævnet i kendelsen.
Imidlertid tror Christian B. Prophet-Rannow ikke, at kendelsen var faldet anderledes ud, hvis kontrakten var indgået.
- Jeg er ikke sikker på, at resultatet var blevet anderledes såfremt, der var indgået kontrakt, siger han.
Dagtilbudschef i Viborg Kommune, Finn Terkelsen, har foreløbig ingen kommentarer til sagen, men oplyser, at kommunen nu vil nærlæse kendelsen, inden der bliver truffet beslutning om, hvorvidt den skal ankes. Viborg Kommune skal betale 20.000 kroner i sagsomkostninger til Dansk Byggeri.