23948sdkhjf

Fremtidens bibliotek er australsk

Årets bedste nye folkebibliotek er australsk. Kulturstyrelsen og arkitektvirksomheden Schmidt hammer lassen architects uddeler ny pris som led i arbejdet med at udvikle fremtidens bibliotek
Konkurrencen mellem udenlandske og danske biblioteker om at blive kåret som årets bedste nybyggede folkebibliotek er afgjort. Australien løber med den nye arkitekturpris, som er indstiftet af Kulturstyrelsen og sponsoreret af det danske arkitektfirma schmidt hammer lassen architects.

International pris

Australien har det bedste folkebibliotek, hvis det handler om arkitektur og samspil med lokalområdet.

Og det gjorde det i Lyon i Frankrig, da Kulturstyrelsen kårede vinderen af den internationale arkitekturpris ‘schmidt hammer lassen architects – Public Library of The Year Award 2014’.

Vinderen er Craigieburn Library i Hume City, der ligger i delstaten Victoria i Australien. Det er tegnet af arkitekten Francis-Jones Morehen Thorp.

Dommerkomitéen konkluderede slet og ret, at den nye biblioteksbygning er en brillant og dynamisk platform for fremtidig fælles udvikling af levende kultur og viden og det gode liv i Hume City.

Prisen, der er indstiftet af Kulturstyrelsen og sponsoreret af det danske arkitektfirma schmidt hammer lassen architects, blev overrakt på den internationale bibliotekssammenslutnings IFLA (The International Federation of Library Associations and Institutions) årsmøde.

Modelprogram

Prisen er en del af Kulturstyrelsens og Realdanias projekt Modelprogram for Folkebiblioteker, der har motiveret kommuner til at udvikle fremtidens bibliotek, så det tager højde for blandt andet digital udvikling, den lokale kultur og kan imødekomme en sammensat befolkningsgruppe med et åbent og funktionelt arkitektonisk udtryk i balance med omgivelserne.

Fire biblioteker fra henholdsvis England, Australien, Holland og Danmark var nominerede.

I dommerkomiteens begrundelse for at vælge Craigieburn Libary hedder det blandt andet, at biblioteket skiller sig ud som en signifikant og moderne konstruktion med et stærkt genkendeligt arkitektonisk koncept og det med sine åbne og fleksible rum udgør et demokratisk sted, åbent for forskellighed og samspil.

Vinderen er, som det hedder i en pressemeddelelse fra Kulturstyrelsen, et godt eksempel på, hvordan byen Hume har brugt et bibliotek til at skabe et tilhørsforhold for alle demografiske grupper både som læringssted og som samlingssted i byen.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125