Problemsager mindsker årsresultater
Ny ledelse i Jorton-selskaber peger i retning af en lysere fremtid, men gamle byggesager spøger stadig
Jorton A/S er kommet ud af 2013 med en omsætning på 502,8 mio. kroner.
Selvom Jorton set over en fire-årig periode har formået at mindske underskuddet væsentligt, bliver resultatet stadig betegnet som utilfredsstillende. I 2011 så det værst ud med et negativt årsresultat på 64,9 mio. kroner, mens det i 2013 ligger på minus 5,5 mio. kroner.
- Et underskud vil i min verden altid være utilfredsstillende, men der er mange positive tendenser. Vores likviditet er forbedret og i forhold til 2012 er resultatet af den primære drift forbedret med 24 mio. kroner. Der er flere nye tiltag som eksempelvis risikostyring og ny tilgang til kunderne, der begynder at give pote, siger John Funch, der tiltrådte stillingen som adm. direktør i Jorton for et år siden.
Underskuddet i Jorton skyldes en række større sager på Sjælland, som ikke er gået godt.
- Vi har hensat otte mio. kroner mere end i 2012 til dårlige sager tilbage fra 2011 og 2012. Hvis de ikke havde været der, så var vi kommet ud af 2013 med et positivt resultat. De penge, der er hensat til færdiggørelse af afsluttede arbejder, er sat af som sikkerhed, hvis det skulle ende ud i "worst case", forklarer John Funch.
I alt har Jorton sat 28 mio. kroner af til dækning af de dårlige sager.
Udvikling er vendt
Mens Jorton i 2013 tilpassede virksomheden til markedet ved at skære 20 funktionærer væk, byder 2014 på nyansættelser.
- Vi er på vej den anden vej igen. Indtil videre har vi ansat fem nye funktionærer i 2014. Vores ordrebeholdning ligger lige nu på 765 mio. kroner. Der er omkring 150 mio. kroner højere end sidste år på samme tid. Derfor forventer vi en større omsætning i 2014 og et positivt resultat i størrelsesordenen to til fem mio. kroner, siger John Funch.
Plus er blevet lidt mindre
Hos Hustømrerne er årsresultatet positivt med et plus på 1,7 mio. kroner efter skat. Året før lå det på 3,9 mio. kroner.
Af en pressemeddelelse fremgår det, at faldet skyldes den usikkerhed, der har været i forbindelse med den væsentlige udskiftning, der er foretaget i ledelsen i løbet af 2013.
- Kort fortalt handler det om nogle problemsager fra tidligere. Problemsagerne, som ofte fremkommer af ledelsessager, er vi i gang med at læse nu, og det har resulteret i et mindre resultat, fortæller adm. direktør Klaus Andersen, som har siddet i direktørstolen siden 1. november 2013.
Det drejer sig om fem større sager, men da sagerne stadig kører, ønsker Klaus Andersen ikke at uddybe nærmere på nuværende tidspunkt.
Positive forventninger
Hustømrerne, som på lørdag kan fejre 95 års fødselsdag, har i 2013 omsat for 194,6 mio. kroner, og dermed er aktiviteten steget med 12 procent i forhold til året før, hvor omsætningen lå på 173,7 mio. kroner.
Ifølge ledelsesberetningen betegnes resultatet for 2013 som tilfredstillende, og forventningen til resultatet for 2014 er, at det vil ligge på niveau med 2013.
- Trods den hårde priskonkurrence, der er lige nu, forventer vi stadig positive resultater. Vi har indført nye risikostyringsværktøjer ved årsskiftet og nye retningslinjer, der anvendes i både tilbudsfasen og udførelsesfasen, forklarer Klaus Andersen.
Derudover fornemmer Klaus Andersen en ændring hos bygherrerne.
- Vi har stor fokus på socialt ansvar - eksempelvis i forhold til, at medarbejderne er ansat på ordentlige vilkår, og i forhold til sikkerhed på byggepladsen. Der er en udfordring at levere konkurrencedygtige priser i en tid, hvor der ofte er fokus på laveste pris. Men inden for det seneste år fornemmer jeg, at bygherrerne er begyndt i højere grad at sætte pris på det rygte, virksomheden har. Socialt ansvar er blevet et emne i flere udbud, og flere kommuner indfører kædeansvar, og jeg tror, at efterspørgslen bliver større, siger han.
Jorton-koncernen, som også omfatter A/S Boligbeton, omsatte i 2013 for 930 mio. kroner og har mere end 600 ansatte.