23948sdkhjf

Det skal være lettere at bygge

Regeringen lægger op til at fjerne særlige danske krav til byggeri og til at gøre det hurtigere at få byggetilladelser
Det skal være enklere og hurtigere at få byggetilladelser, og særlige danske standarder skal afløses af internationale standarder eller standarder som i vores nabolande.

Det er nogle af regeringens bud på forbedring af produktiviteten i bygge- og anlægsbranchen, som kan være med til at give både vækst og mere lige konkurrence.

Således foreslår regeringen i sin vækstpakke, at sagsbehandlingstiden i stat og kommuner med hensyn til byggetilladelser, miljøgodkendelse og i plansager nedbringes med en tredjedel. Der skal blandt andet være servicekrav på 40-50 dage for behandling af en byggetilladelse afhængig af bygningstypen.

Regeringen noterer, at Danmark har skrappere brandkrav end vores nabolande, og at det forøger omkostningerne i byggeriet. Brandkravene skal derfor bringes i overensstemmelse med vores nabolande.

Også på andre områder har Danmark særlige nationale krav, og regeringen vil derfor blandt andet internationalisere og forenkle stærkstrømsreglerne og standarderne for arbejdspladsbelysning og modernisere godkendelsesordningen for byggevarer i kontakt med drikkevand.

Regeringen lægger også op til at indskrænke kommunernes muligheder for byggekrav i lokalplaner. Således skal krav til bygningers energiklasse ikke fastsættes i lokalplaner men reguleres med bygningsreglementet.

Stor forskellighed

Regeringens forslag får generelt pæne ord med på vejen.

- Vores medlemsvirksomheder oplever i dag stor forskellighed i kommunernes sagsbehandling, både hvad angår kvalitet, pris og tid. I en række kommuner tager det meget lang tid for at opnå en byggetilladelse – samtidig med at byggesagsbehandlingen mange steder bliver stop-go præget, og det medfører betragtelige udgifter, som kommer i tillæg til selve prisen for byggesagsbehandlingen. Desuden oplever de, at der ikke er samme krav til dokumentation i forskellige kommuner. Det er især brandkravene, der kan være forskellige, så det er positivt, at man nu vil ensarte brandkravene med nabolandene, siger Henrik Garver, adm. direktør i FRI, Foreningen af Rådgivende Ingeniører.

Også fokus på at få nedsat ventetiden til miljøgodkendelser ser FRI som et tiltag, der både vil gavne byggebranchen og erhvervsvirksomheder generelt.

- Netop ventetiden på miljøgodkendelser kan være en showstopper, for at nyt byggeri opføres, fordi virksomhederne ikke har tid til at vente 240 dage, som det ofte tager at få en miljøgodkendelse. Men efter at nye databaser med blandt andet VVM- og miljødata er blevet mere tilgængelige, vil det i mange tilfælde også være lettere for kommunerne at give tilladelser på et oplyst grundlag, siger Henrik Garver, der også roser regeringen for, at de har fokus på øget anvendelse af internationale standarder.

Planloven står i vejen

Også Dansk Byggeri kvitterer for regeringens fokus på at effektivisere byggesags- og anden sagsbehandling, herunder kommunale one-stop-shops for virksomhederne. Også harmonisering af brandkrav får fuld opbakning.

Tilsvarende ros til regeringens ambitioner om kortere sagsbehandlingstider kommer fra Byggesocietetet.

- Det er et sympatisk forslag men regeringen vælger helt at se bort fra, at den nuværende planlov er en hindring for vækst. Planloven skal liberaliseres, så alle kommuner som eksempel får en fleksibel mulighed for hurtigt at ændre et gældende plangrundlag fra erhverv til boliger eller ungdomsboliger, siger landsformand for Byggesocietetet, Tony Christrup.

- Kommunerne skal have lang større frihed til at træffe deres egne beslutninger i planlægningsspørgsmål. Hvad nytter kortere sagsbehandling, hvis svaret fortsat er et nej, spørger han.

Penge til infrastruktur

Regeringen foreslår i øvrigt, at to en halv mia. kroner ledige midler i Infrastrukturfonden udmøntes til en række ikke definerede vækst- og produktionsfremmende infrastrukturinitiativer.

Det glæder Asfaltindustrien, at de ledige midler i fonden bliver på området.

- Det er imidlertid alt for uambitiøs. Der er jo ikke tale om nye penge. Det er midler, som er opnået fordi Vejdirektoratet og asfaltindustrien har gennemført en række projekter hurtigere og billigere end budgetteret, siger Anders Hundahl, direktør i Asfaltindustrien.

Branchedirektør i Danske Anlægsentreprenører Niels Nielsen mener, at de to en halv mia. kroner kan bruges på mange måder.

- Men det vil for eksempel være en god idé at se i retning af kommunerne, hvor der er store behov for at få vedligeholdelsen af de kommunale veje op på et acceptabelt niveau, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079