23948sdkhjf

Byggeriet håber fortsat på håndværkerfradrag

Byggeriets organisationer sætter deres lid til at oppositionen står fast på at opretholde Boligjobordningen
Der er i byggeriets organisationer enorm skuffelse over, at regeringen i sit udspil til at bringe Danmark helt ud af krisen afskaffer Boligjobordningen. Man udtrykker imidlertid håb om, at håndværkerfradraget, som ordningen populært kaldes, alligevel bliver en del af den endelige plan, når regeringen skal skaffe sig flertal for sine vækstinitiativer.

Således opfordrer Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i Tekniq, regeringen og mulige forligspartier til udvide den eksisterende Boligjobordningen til et grønt håndværkerfradrag på 50.000 kroner inklusiv materialer samt give fradrag for energirettede investeringer i alle typer boliger.

- Det giver to fordele: Flere tusinde jobs i byggeriet og en mærkbar reduktion i Danmarks CO2-udslip, siger han.

Også i Dansk Håndværk, der repræsenterer mange små og mellemstore håndværksfirmaer, regner direktør Erik Møbius med, at oppositionen vil stå fast på sit krav om at Boligjobordningen bevares.

- Hvis ikke boligjobordningen sættes på dagsordenen er der en meget stor del af dansk erhvervsliv, der bygger på de traditionelle håndværksfag, som lades i stikken, siger Erik Møbius.

En katastrofe

Adm. direktør i Dansk Byggeri Lars Storr-Hansen mener, at man smider barnet ud med badevandet.

- Det er helt uforståeligt, at en populær og effektiv vækstmotor som Boligjobordningen ikke indgår i regeringens katalog af vækstinitiativer. Regeringen vælger hermed at sige farvel til 5.000 job, siger han.

Jim Stjerne Hansen, formand for DS Håndværk & Industri, kalder det en katastrofe, at fradraget ikke er med i vækstpakken.

- Håndværkerfradraget er peanuts for statskassen men en vigtig og værdiskabende ordning for både håndværksvirksomhederne og husejerne. Ordningen har givet øget beskæftigelse og fremgang, siger Jim Stjerne Hansen, formand for DS Håndværk & Industri.

Falsk varebetegnelse

Danske Malermestre mener, at det er falsk varebetegnelse at kalde regeringens udspil en vækstpakke.

- Boligjobordningen er ellers et af de mest vækstskabende initiativer, der har været sat i gang i nyere tid. Ordningen har skabt 5.000 arbejdspladser i byggeriet og heraf 1.000 alene i malerfaget. Ordningen har i den grad ændret danskernes holdning til sort arbejde og har som en afledet effekt rustet danske, lovlydige virksomheder bedre mod den unfair konkurrence fra illegale udenlandske aktører, siger Ole Draborg, direktør i Danske Malermestre.

Stimulering nødvendig

Også lønmodtagerne i BAT-kartellet begræder afskaffelsen af Boligjobordningen.

- Ordningen modvirker sort arbejde og har virket som en håndsrækning til de små og mellemstore virksomheder i en trængt byggebranche – virksomheder, som ikke forventes at få del i de store infrastrukturinvesteringer, der skal foretages i Danmark i de kommende år. Vi havde gerne set et forslag til en moderniseret Boligjobordning med et grønt sigte, hvor boligejere kan få fradrag for renoveringer, der medfører energibesparelser, siger kartellets formand Kim Lind Larsen.

Statsminister Helle Thorning Schmidt (S) begrundede på pressemødet, hvor vækstplanen blev offentliggjort, hvorfor man afliver håndværkerfradraget.

- Det er ikke fordi, at vi ideologisk er imod det, men det er, fordi vi bruger rigtig mange af skatteborgernes penge på ting, som under alle omstændigheder ville være blevet gjort ude i hjemmene. Så det er altså ikke med i vores vækstplan, sagde hun.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094