23948sdkhjf

Seks ambitiøse renoveringer er nomineret

Seks energieffektive, legende, historiske og økologiske projekter bliver i dag nomineret til Renover Prisen 2014
Årets nominerede til den prestigefyldt Renover Prisen 2014, Danmarks bedste renovering, kommer vidt omkring: Fra fabriksbygninger, der har fået nyt liv, til et innovativt spejlhus i Fælledparken i København.

Ud af 165 projekter indstiller nomineringsudvalget, i samarbejde med SBi, i dag seks til at komme under valgkollegiets både kærlige og kritiske øjne, så en vinder kan kåres 11. september ved en prisfest med Realdania og Grundejernes Investeringsfond som værter.

Første nominerede er PHL-studio, en tidligere fabriksbygning, der nu er forvandlet til en ny tegnestue.

Industrielle levn er brugt til at skabe nye synergier på arbejdspladsen og rummet har bevaret sin fabrikskarakter med en loftshøjde på 6,5 meter og store fritlagte søjler.

For at forbedre dagslyset og indeklimaet er de oprindelige vinduesåbninger ført tilbage i deres fulde højde og forsynet med forsatsruder og solafskærmning.

Fabrikkens oprindelige kransystem med stålspær og kørespor er bevaret i fuldt omfang og selve kranerne er parkeret i hver ende af tegnestuen som markeringer af en åben café i den ene ende og teamområde i den anden.

Havnens perle

Også Sverigesgade 4 i Odense, ud mod havn og kanal, udnytter sit historiske vingesus.

Mange af kajens oprindelige bygninger gik til ved den store havnebrand i juli 1925. Flertallet af områdets bygninger er fra den korte genopbygningsperiode.

I Sverigesgade findes nogle af havnens perler, og husnummer 4, der oprindeligt er opført til kornopbevaring, var et bevaringsværdige, men nedslidt og utidssvarende pakhus. Bygningens facade fremstod tillukket og dens indre var spartansk indrettet.

Men nu er ejendommen via et tæt samarbejde med Odense Maritime Technology, der beskæftiger sig med skibsdesign, forvandlet til et moderne og inspirerende kontormiljø, der udnytter sin historiske charme.

Formanden for nomineringsudvalget, Gøsta Knudsen, er ikke i tvivl om, at det er de seks rigtige projekter, der er blevet nomineret til prisen:

- De seks nominerede projekter er alle udført på højeste faglige niveau og viser samtidig bredden i renovering. Vi har både projekter, der på intelligent og kunstnerisk vis spiller sammen med omgivelserne, projekter med enormt ambitiøse energiløsninger og projekter, der fuldstændig nytænker bygningernes funktion uden at gå på kompromis med kulturarven, siger den tidligere stadsarkitekt Gøsta Knudsen.

Økologisk

Den tredje nominerede er et Roskilde-projekt, der med en kvalitetsrenovering har forvandlet en to-familiebolig.

Huset, der er fra 1938 og har et grundareal på 120 kvm, havde været lejet ud som klubværelser og var i ringe stand, da familien købte det i efteråret 2012. Men de kunne se et potentiale og gik i dialog med Søren Olsen fra House Arkitekter og håndværksfirmaet Egen Vinding & Datter med det mål at skabe en energi- og miljømæssigt optimeret bolig, der opfylder fremtidens krav, BR2020.

Haven blev desuden ryddet for ukrudt og reetableret med højbede og nye frugttræer, og der er etableret træterrasse i stueetagen og altan på første sal.

Et solcelleanlæg producerer mere el end der forbruges, og varmeforbruget er lavt.

Kulturcenter

Diamanten - et energirigtigt kultur og idrætscenter i Fynshav, er også kommet med blandt de seks finalister.

Projektet viser, at en gammel sportshal kan blive et spændende kultur- og idrætscenter med trivsel, lokal opbakning og ikke mindst en bæredygtig energiforsyning, der i perioder er mere end selvforsynende.

Centret er et lavenergiklasse 1-byggeri og bruger kun 50 procent af energiforbruget i en tilsvarende traditional bygning. Store lystragte bliver desuden brugt som solafskærmning og giver byggeriet en bemærkelsesværdig arkitektur.

Der forventes en energibesparelse på 30 procent med et naturligt ventilation-system sammenlignet med et traditionelt.

Spejlhuset

I den fornemme top 6 er også fælleshuset på den nye tårnlegeplads i Fælledparken.

Bygningen huser besøgende, der bruger legepladsen til hverdag og er med sine spejlende gavle, selv blevet et interaktivt element på den interaktive legeplads.

Spejlhuset er en træskal, der er bygget op omkring en efterisoleret eksisterende bygning og har fået en ny klimaskærm, i form af træskallen.

De spejlende gavle gengiver parkens beplantning, og de overraskende vinkler understreger stedets brug og opfordring til leg. Når dørene i facaden mod legepladsen åbnes, afslører hver åbning et nyt bugtende spejl, som børnene kan lege med. Med enkle midler er det ved hjælp af blandt andre GHB Landskab og entreprenør AF Hansen lykkedes at omdanne en trist og anonym bygning til et nyt unikt element på den interaktive legeplads.

Genanvendelse

Endelig er kulturrenoveringen fra 2012, Guldagergaard, der oprindelig var frugtplantage, i dag blevet et internationalt center for keramisk kunst. Renoveringen har haft fokus på en bæredygtig genanvendelse af en tidligere landejendom, og renoveringen og udbygningen har ifølge renover.dk nænsomt respekteret bygningens og det samlede anlægs bevaringsværdier. Samtidigt har projektet tilført stedet en nutidig arkitektur, der er et godt eksempel på bevaring og nyudnyttelse.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11