23948sdkhjf

Svensk kædeansvar lokker ikke danske arbejdsgivere

Dansk Byggeri ønsker ikke at kopiere svensk aftale om kædeansvar
I de sidste timer inden en strejke var brudt ud er arbejdsgivere og lønmodtagere i bygge- og anlægsbranchen i Sverige blevet enige om en ny overenskomst med kædeansvar, såkaldt hovedentreprenøransvar, der garanterer ansatte hos underentreprenører som minimum overenskomstens mindstesats.

Det er imidlertid ikke en model, som Dansk Byggeri ønsker at kopiere i Danmark, mens Byggegruppen i 3F mener, at aftalen kan være til inspiration.

Den svenske aftale indebærer, at en hovedentreprenør, som anvender underentreprenør, skal sikre, at underentreprenøren følger overenskomsten. Hvis underentreprenøren anvender underentreprenører skal der udarbejdes en liste over alle involverede underentreprenører - en liste som byggefagforbundets Byggnads lokale repræsentanter kan få udleveret. I tilfælde, hvor overenskomsten ikke overholdes eller hvor en underentreprenør ikke har overenskomst eller hvor der er tvivl om de ansatte får korrekt løn, kan Byggnads hos hovedentreprenøren begære, at forholdet undersøges - i sidste instans i et særligt nævn med en upartisk opmand. Hvis nævnet finder, at der skyldes løn, skal en særlig arbejdsgiverfinansieret fond betale, hvis alle andre muligheder er udtømte. Betalingsforpligtelsen gælder for maksimalt 12 uger.

Et historisk skridt

Både arbejdsgivere og arbejdstagere i Sverige er tilfredse med aftalen.

- Det vigtige er, at det enkelte firma ikke kan tage ansvar for andre firmaers opførsel. Løsningen betyder, at vi undgår det, mener Ola Månsson, direktør i Sveriges Byggindustrier.

Byggnads formand Johan Lindholm kalder det et historisk skridt.

- Nu har vi sat spaden i jorden for at få noget, som mange andre lande allerede har gjort. Nu fortsætter vi och arbejdsgiverne vort fælles arbejde for en byggebranche, vi kan være stolte af, siger han.

Et stærkt signal

I Danmark har byggefagforbundene ved de seneste tre overenskomstforhandlinger kæmpet forgæves for at få indført kædeansvar eller tredjepartsforpligtelse.

- Jeg vil ønske vores svenske kolleger til lykke med, at de er nået et skridt videre i indsatsen mod social dumping ved at ansvarliggøre hovedentreprenører, der vælger at licitere arbejdet videre. Der er, som vi ser det, tale om et kædeansvar, men ikke en tredjepartsforpligtelse, hvor hovedentreprenøren forpligter sig til alene at anvende overenskomstdækkede underentreprenører, siger Palle Bisgaard, næstformand i Byggegruppen i 3F.

- Med aftalen bliver Sverige det niende land i Europa og det tredje land i Norden efter Norge og Finland med en eller anden form for kædeansvar. Det sender også et stærkt signal til de danske arbejdsgiverorganisationer, mener Palle Bisgaard.

Han noterer sig, at det bliver en særlig arbejdsgiverfinansieret fond, der skal betale for eventuel manglende overholdelse af overenskomsten.

- Det er ikke en model, som vi ønsker. Vi mener, at den der får gevinsten ved udlicitering, også skal påtage sig ansvaret. Samtidig viser vores erfaringer, at en gældsforpligtelse på blot 12 uger i mange tilfælde ikke vil være fuldt dækkende, siger Palle Bisgaard.

Dansk Byggeris adm. direktør Lars Storr-Hansen understreger, at han ikke kender den svenske aftale i detaljer.

- Men jeg har svært ved at se, at den ville have gang på jorden i Danmark. Det vil ikke være til gavn for hverken virksomheder eller samfundet som helhed. Vi er ved de afsluttede overenskomstforhandlinger gået så langt, som vi kan for at imødekomme fagbevægelsens ønsker. Vi har aftalt nye instrumenter for at sikre fair og ordentlige arbejdspladser, så forhold med misforhold i løndannelsen og omgåelse af overenskomster kan undersøges. Vi har ingen planer om at gå længere end det, siger Lars Storr-Hansen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14