Byggeriet ansætter igen flere lærlinge
Positiv udvikling i antallet af uddannelsesaftaler i byggeriet, men mange mangler fortsat en praktikplads
I årets første to måneder er der indgået 1.259 nye uddannelsesaftaler i byggebranchen. Det er hele 30 procent flere end efter de to første måneder i 2013.
Tallene omfatter alle byggefag, herunder også elektrikeruddannelsen.
Fortsætter den gode udvikling i resten af året vil byggeriet i år ansætte næsten lige så mange lærlinge som i 2008, det sidste år inden krisen slog bunden ud af praktiktstatistikken.
- Det er rigtigt, rigtigt positivt, at der bliver indgået flere uddannelsesaftaler, men vi skal lige et par måneder længere frem, før vi kan se, om det er en mere blivende udvikling. Det håber jeg, men det er næsten for godt til at være sandt, siger Louise Pihl, der er afdelingschef og uddannelsesansvarlig i Dansk Byggeri.
Mange korte aftaler
Der er tale om fremgang for stort set alle fag. Der er ikke mindst vækst i antallet af korte aftaler, som ikke dækker en fuld uddannelse.
- Der er sikkert flere forklaringer på den positive udvikling. En del af fremgangen kan skyldes, at der i december, mens man fortsat havde praktikpladspræmie, er indgået aftaler, som først træder i kraft i begyndelsen af 2014, men det forklarer slet ikke hele fremgangen. Samtidig har vi haft en mild vinter, der har betydet fortsat aktivitet for mange virksomheder. Jeg håber imidlertid at størstedelen af fremgangen kan forklares med, at man gennem lang tid har talt erhvervsuddannelserne op, siger Louise Pihl.
Netop fremgangen i korte aftaler kan samtidig være udtryk for, mener afdelingschefen fra Dansk Byggeri, at praktikpladscentrene så småt er ved at spille den rolle, som de er tiltænkt med stærkere opsøgende arbejde og blandt andet fokus på at få aftaler med virksomheder, som hidtil ikke har haft tradition for at have lærlinge - enten fordi de er for små eller for specialiserede.
Fortsat lang praktikkø
Trods den pæne fremgang i antallet af nyindgåede uddannelsesaftaler, vokser træerne ikke ind i himlen.
Således er der samlet set lidt færre unge i gang med en uddannelse i et af byggefagene i dag end for et år siden. Samtidig vokser den samlede kø af unge, som ønsker en erhvervsuddannelse i byggeriet men som ikke kan få en praktikplads i en virksomhed.
Samlet mangler omkring 3.300 unge en praktikplads i byggeriet, herunder også elektrikeruddannelsen. Knap 1.800 heraf har valgt at fortsætte uddannelsen i skolepraktik, en mulighed også langt de fleste af de restende cirka 1.500 unge uden praktikplads har.