23948sdkhjf

Problem med genanvendelse

Miljøstyrelsen ser tegn på manglende renhed i genanvendte byggematerialer
Miljøstyrelsen er ikke helt tilfreds med renhedsgraden af genanvendt byggeaffald og har sat en udredning af forekomsten af farlige stoffer i bygge- og anlægsaffaldet i gang.

Styrelsen er til en vis grad enig med nogle af de kritikere af kvaliteten på genanvendt byggemateriale, som i Licitationen gav udtryk for, at genanvendelsen ikke i tilstrækkeligt grad frasorterer giftige kemikalier som PCB, olier og andre uønskede stoffer i de nedrevne brokker.

Dog mener kontorchef i Miljøstyrelsen Dorte Hermansen ikke, at der er grundlag for at konkludere, at det ser så slemt ud, som blandt andet foreningen af kommunale affaldsselskaber i Renosam påstår. Renosam glæder sig endda over en mulig halvering af genanvendt affald, da det freder miljøet i højere grad.

- Det er ikke vores opfattelse, at det skulle se så slemt ud. Vores vurdering er, at der fortsat er en høj anvendelse af bygge- og anlægsaffaldet, og at langt det meste bygge- og anlægsaffald er uforurenet, men der er indikationer på, at der kan forekomme farlige stoffer som PCB og olier i affald, der ikke er blevet sorteret grundigt nok fra, og det er en problemstilling, som alle involverede parter - myndigheder og virksomheder - skal tage alvorligt og handle på, siger kontorchef i Miljøstyrelsen Dorte Hermansen til Licitationen.

Styrelsen er i gang med en udredning på området. Der har tidligere i 2006 været gennemført nogle indledende undersøgelser af forekomsten af for eksempel olier i byggeaffaldet, der indikerede, at der kunne være problemer med grænseoverskridende værdier – dog i et mindre omfang.

Ifølge kontorchefen burde der slet ikke være problemer på området, da der er krav om, at det farlige affald udsorteres, og at kun sorteret og uforurenet bygge- og anlægsaffald kan anvendes uden konkrete tilladelser, men hun erkender, at det kan være svært at holde øje med alt og blandt andet undersøge en bunke nedrevet byggefald helt igennem.

Det er baggrunden for, at Miljøministeren er ved at stramme op på PCB-delen, og der vil blive fastsat krav i en kommende bekendtgørelse til, at bygninger fra perioden 1955 til 1977 skal PCB-screenes inden nedrivning.

Dorte Hermansen kan godt følge noget af Renosams ræsonnement, om at det kan være positivt, at mængden af genanvendt byggematerialer tilsyneladende er faldet. Genanvendelsesbranchen mener, at det er sket et fald fra 95 til 40 procent genanvendelse i løbet af få år. Hun genkender dog ikke tallet for faldet i anvendelsen.

- Det kan være, at en 95-genanvendelsesprocenten er for højt sat, og det er mere realistisk med en lavere procentsats, men det vil ikke være en god løsning for miljøet, at det bliver så lavt som 40 procent genanvendelse. Det er vigtigt at udnytte ressourcen i dette affald, derfor indsatsen for at få det farlige affald ud af strømmen, så det ikke forurener det andet affald, der kan anvendes, siger kontorchef i Miljøstyrelsen, Dorte Hermansen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094