Lovgivning er i vejen for byplanlægning
Det er ikke kommunernes planlægning, der spænder ben for, at virksomheder kan ligge, hvor de vil - det er den nationale lovgivning, mener KL
Sådan siger borgmester i Kolding og formand for KLs Teknik- og Miljøudvalg, Jørn Pedersen (V).
Hans udmelding kommer, efter at miljøminister Kirsten Brosbøl (S) i sidste uge offentliggjorde en publikation med et bud på, hvordan der kan opnås en bedre synergi mellem erhvervslivet og bylivet, hvis virksomheder rykker væk fra industrikvartererne i udkanterne og ind i bymidterne.
I forbindelse med publikationen udtalte miljømisteren vi hører fra mange virksomheder, at kommunernes planlægning spænder ben for, at de kan ligge hvor de helst vil".
Undren i KL
Men det er ikke kommunernes planlægning, der spænder ben for, at virksomhederne kan ligge, hvor de vil.
Det er derimod den lovgivning, som Folketinget har vedtaget, mener Jørn Pedersen.
- Især på zonelovgivningen og bestemmelserne vedrørende områder med særlige drikkevandsinteresser, gør det ofte meget vanskeligt for kommunerne at lave en helhedsorienteret erhvervsplanlægning. Så her er der meget overordnet lovgivning, der spænder ben. Vi har derfor været i tæt dialog med ministeren om mulighederne for at fortætte byerne, og det undrer mig derfor, at hun melder sådan noget ud, siger han.
Jørn Pedersen finder det desuden besynderligt, at publikationen ikke adresserer en række af de udfordringer, som kommunerne har i områder med særlige drikkevandsinteresser, støjregler og zonelovgivning, som KL tidligere har gjort opmærksom på.
- Den metode, som ministeren fremlægger er ikke noget vi har gået og manglet ude i kommunerne. Vi har længe været i gang med det her, og jeg tror, at nogle kommuner vil have svært ved at se væsentligheden i resultaterne. Og derfor er det jeg efterspørger, at ministeren får mere fokus på regler og tidskrævende lovprocedurer, der forhindrer kommunerne i at udøve rettidig omhu i planlægningen, siger han.