Nyt forsøg på at skabe ny byggeuddannelse
Selv om Uddannelsesministeriet én gang har afvist behovet for en ny uddannelse målrettet byggeriet, gøres der et nyt forsøg
I efteråret 2011 vendte Uddannelsesministeriet ved en såkaldt screening tommelen nedad til en ny uddannelse, som havde fået navnet byggemanager. Der er ikke behov for en ny uddannelse, mener ministeriet, der i sit afslag i stedet opfordrede til udvikling af den eksisterende toårige uddannelse som byggetekniker.
Parterne bag ønsket om en ny uddannelse er imidlertid ikke enige med Uddannelsesministeriet. Der mener man stadig, at der er behov for en uddannelse, der uddanner personer med kompetencer inden for logistik, planlægning, ledelse og forretning til arbejdet på danske byggepladser.
- Uddannelsen er udviklet på baggrund af analyser og ikke mindst medlemsvirksomhedernes ønsker og behov, og de behov er ikke blevet mindre af, at vi har fået nej i første omgang. Vi må derfor være endnu mere omhyggelige og præcise i formidlingen af, hvad vi ønsker, og i den forbindelse har vi inviteret alle erhvervsakademier til at være med til at opdatere og justere uddannelsens indhold, siger Sidse Frich Thygesen, konsulent i Dansk Byggeri.
Ud over Dansk Byggeri og Teknisk Landsforbund var erhvervsakademierne i København og Aarhus med til at udvikle byggemanager-uddannelsen.
Brug for ny profil
Blandt de nye deltagere i udviklingsarbejdet er Erhvervsakademi Sydvest, der i forvejen udbyder den toårige uddannelse som byggetekniker og professionsbacheloruddannelsen som bygningskonstruktør.
- Og det siger næsten sig selv, at vi ikke har nogen interesse i at underminere de to uddannelser, som vi begge har fin succes med. Vi hører imidlertid fra ikke mindst små og mellemstore byggevirksomheder her i området, at der efterspørges en medarbejderprofil, der ud over byggeteknisk viden også har kompetencer på det ledelses- og forretningsmæssige, siger uddannelseschef Jens Høffner fra Erhvervsakademi Sydvest med baser i Esbjerg og Sønderborg.
- I de små virksomheder er man nødt til at være lidt ind over det hele og har brug for både at vide noget om salg og om projektering, og der efterspørges en profil, som også er i stand til at se på det forretningsmæssige, som er grundlaget for de små virksomheders overlevelse. Vi mener også, at uddannelsen skal have en stærk grøn profil, fordi der ligger et kæmpemæssigt forretningsområde inden for energi og grøn omstilling. Vi har derfor sagt ja til at gå med i udviklingsarbejdet for at være med til at skabe en uddannelse, som en sådan jobprofil skal kunne spejle sig i. Får vi skabt en sådan uddannelse, så er vi også klar til at udbyde den, og vi er sikre på, at det på ingen måde vil kannibalisere uddannelserne som byggetekniker og bygningskonstruktør, som begge er fantastiske uddannelser, der fortsat vil være behov for, siger Jens Høffner.
Måske nyt navn
Som et element i opdatering af uddannelsen gennemføres blandt andet en spørgeskemaundersøgelse hos et udvalg af Dansk Byggeris medlemsvirksomheder. Der vil mere specifikt blive spurgt ind til eksempelvis hvilken slags logistikstyring, der efterspørges på byggepladserne og tilsvarende omkring ledelse.
I forbindelse med opdateringen af uddannelsens indhold overvejes det også at finde et andet navn end byggemanager.
- Vi kigger på andre navne, som måske lidt bedre kan signalere, hvilket arbejdsindhold og hvilke funktioner, der gemmer sig bag stillingen, siger Sidse Frich Thygesen.
Der er deadline for en ansøgning til screening i Uddannelsesministeriet den 15. september.