23948sdkhjf

Ældre byggesager dukker op i ankenævn

Antallet af klagesager i Byggeriets Ankenævn er steget med 10 procent
Massiv vækst af skimmelsvamp som resultat af et tagpaptag, der ikke kunne ånde tilstrækkeligt, er bare en ud af i alt 633 klagesager, som Byggeriets Ankenævn har afsluttet i 2013.

Byggeriets Ankenævn har dermed afsluttet næsten lige så mange sager, som der kom ind i løbet af 2013. I 2013 modtog Byggeriets Ankenævn nemlig i alt 668 klagesager. Året før var antallet af indkomne klager 605. Der er altså tale om en stigning på 10 procent.

- I 2009, 2010, 2011 og 2012 har antallet af indkomne sager ligget på nogenlunde samme niveau, mens antallet er steget i 2013. Samtidig kan man se, at sagernes alder er steget betydeligt. Formodentlig har folk fundet flere ting frem, som er ældre end tidligere, siger Louise Larsen, sekretariatschef i Byggeriets Ankenævn.

I 2008 var den gennemsnitlige tidsperiode fra, at arbejderne var færdiggjort, til Byggeriets Ankenævn modtog klagen, 15 måneder. De efterfølgende år er tidsperioden steget, og i 2013 er der gennemsnitligt gået 21 måneder fra, at arbejdet er udført til, at det havner på ankenævnets bord.

De mere ekstreme vejrforhold, som har ramt Danmark det seneste stykke tid, kan måske også have haft indflydelse på, at antallet af sager er steget - og at alderen på byggeopgaven er steget.

- Uden at vide det med sikkerhed, kan man måske causere over, at vi inden for de senere år har haft nogle voldsomme klimamæssige forandringer. Når der er skybrud eller storme, så opdager folk, hvis deres fire år gamle tag er utæt. Hvis eventuelle skader skyldes, at håndværksarbejderne ikke har været udført godt nok, bliver de også afvist af forsikringsselskabets taksator, siger Louise Larsen.

Fordelingen af klagerne i forhold til fag ligner nogenlunde den fordeling, der har været de foregående år. Af de 668 indkomne sager i 2013 var de største faggrupper træarbejder med 42 procent og murerarbejder med 25 procent.

- Vi havde i 2013 mange sager om tag. Sagerne omhandlede blandt andet utætte tage og skimmelsvamp på grund af manglende udluftning. Der kan være problemer med lægter, tag, der ikke er bundet ordentligt eller undertag, der blafrer, fortæller Louise Larsen.

Mange får medhold

Af de i alt 318 klagesager, som Byggeriets Ankenævn behandlede i 2013, har klagerne fået medhold i 72 procent af sagerne og delvist medhold i 10 procent. I 2012 var det sammenlagt også 82 procent af klagerne, der fik delvist eller helt medhold.

315 klagesager - svarende til halvdelen af de sager, som ankenævnet modtog i 2013 - har nævnet enten afvist eller henlagt.

- I 51 procent af de afviste klagesager, er årsagen, at den ikke er egnet til ankenævnsbehandling, fordi den kræver parts- eller vidneafhøring. Det kan derfor sagtens være, at en del af forbrugerne ender med at vinde sagen i retten bagefter, forklarer Louise Larsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094