23948sdkhjf

Giftige sager i udbud

Det handler om Danmarkshistoriens mest omfattende forurening. Nu kommer oprensning af Kærgård Plantage i prækvalificerende EU-udbud 1. april
Enorme mængder klorede opløsningsmidler, kulbrinter, kviksølv og sågar cyanid siver fortsat ned i den nordvestlige del af Kærgård Plantage i Sydvestjylland som konsekvens af den mest omfattende forurening i Danmarks historie.

Tankvogne i fast rutefart fra synderen, Grindstedværket, hældte 1956-73 anslået 286.000 kbm stærkt forurenet spildevand fra produktionen af vitaminer og lægemidler i seks store udgravede huller - såkaldte gruber - ved klitterne på et areal mellem strandene i Henne og Vejers.

Udsivning fra gruber forurener fortsat jord, grund- og badevand; det er forbudt at bade på en 1.400 meter lang strækning; al færdsel på det berørte strandstykke frarådes på det kraftigste, mens pæle og advarselsskilte omgiver selve gruberne i det - i sin helhed - internationale naturbeskyttelsesområde ved Vesterhavet.

EU-licitation

Den 1. april sender Region Syddanmark oprensning fase to i EU-udbud - den første oprensning blev udført 2008-2009. Denne gang lyder opgaven på afgravning af gruberne tre og fire med et overfladeareal på hver 1.000 kvm i to en halv til tre en halv meters dybde, bortkørsel og jorddisponering.

- De indeholder tonsvis af kulbrinter og klorerede opløsningsmidler. Omkring 30.000 kilo klorerede opløsningsmidler, 51.000 kilo kulbrinter, og en række andre stoffer som kviksølv og cyanid, konstaterer geolog og projektleder Jørgen Fjeldsø Christensen fra Region Syddanmarks afdeling for Miljø og Råstoffer.

Regionen deler EU-udbuddet op i to. Den første handler om prækvalifikation til den egentlige budrunde med start omkring 10. maj.

- I prækvalifikationen kigger vi på parametre som erfaring med lignende projekter, byderens økonomiske forhold, bemanding og forsikringer. Alle kan byde på hele entreprisen, eller blot en enkelt eller to, forklarer projektlederen.

- Naturligvis kunne vi vælge at lade alle byde direkte, men det ville være spild af firmaers penge og kræfter, hvis de alligevel ikke har en chance for at leve op til kravene.

Den endelige afgørelse

Region Syddanmark forventer at udpege vinderen, eller vinderne af entrepriserne, i oktober.

- Naturligvis kigger vi på prisen, men øvrige forhold tæller i høj grad med i udvælgelsen, og det er langt fra sikkert, at den billigste vinder, kommenterer Jørgen Fjeldsø Christensen.

Udbyderen har endnu ikke sat dato på, hvornår arbejdet går i gang.

- Det afhænger af de metoder, der kommer i brug, men under alle omstændigheder skal oprensningen udføres i en periode fra det sene efterår til omkring 1. maj for at undgå lugtgener i kystområdets højsæson, og på den måde genere færrest mulige, forklarer han.

Staten og regionen postede oprindelig hver 25 mio. kroner i en oprensningspulje. Hvad regionen kalkulerer med, at den nye oprensning formentlig kommer til at koste, eller burde koste, ønsker projektlederen ikke at svare på.

- Nej, det ville da være dumt. Vi bruger jo borgernes penge, og hvis vi melder en eller anden rammepris ud, risikerer vi at modtage økonomisk dårligere tilbud.

Grundvandet halter

Den erfarne geolog regner med, at der vil gå mindst 15 til 20 år, inden offeret for danmarkshistoriens største forurening kommer tilbage til den oprindelige tilstand.

- Og skal det lykkes, kræver det rensning af grundvandet. En omfattende og kostbar affære, der kræver yderligere bevillinger ud over de oprindelige 50 mio. Gruberne fem og seks lader vi nok ligge uberørt. Undersøgelser viser, at de ikke udgør nogen risiko.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11