Kuglepenne skiftet ud med regneark
Bygningsstyrelsen har udviklet digitale tilbudslister, som skal anvendes ved alle statslige byggeprojekter
- Nu skal entreprenørerne udfylde listerne digitalt i et regneark, hvor det samlede tilbud bliver opgjort automatisk. Derudover er der nu en ensartet struktur i alle tilbudslister, og det håber vi, gør det nemmere for entreprenørerne, når de skal afgive tilbud. Formålet med de digitale tilbudslister er at standardisere og effektivisere, og det skal resultere i et mere præcist udbudsmateriale, som i sidste ende minimerer risikoen for fejl og mangler samt uforudsete udgifter og samlet set giver et bedre byggeprojekt, siger projektleder Mie Thomsen fra Bygningsstyrelsen.
Hvis man er lidt mere gammeldags indstillet og hellere vil udfylde i hånden, så kan det ikke lade sig gøre.
- I alle vores byggesager over fem mio. kroner bruger vi 3D-bygningsmodeller, og derfor er det også forventet, at tilbudsgiverne kan finde ud af at benytte de digitale tilbudslister, siger Mie Thomsen.
Netop 3D-bygningsmodeller er også relevant i forhold til de digitale tilbudslister.
- I de digitale tilbudslister er der en sammenhæng mellem arbejdsbeskrivelsen, 3D-bygningsmodellen og selve tilbudslisten. Mængder fra 3D-bygningsmodellen - eksempelvis antallet af døre - bliver automatisk trukket ud og kan registreres i tilbudslisterne, forklarer Mie Thomsen og tilføjer, at de digitale tilbudslister også kan bruges, hvis man anvender en 2D-model.
Kan reducere tidsforbrug
Direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen roser Bygningsstyrelsens initiativ til udvikling af digitale tilbudslister, men påpeger samtidig, at det er vigtigt, at styrelsen følger op og evaluerer på, hvordan de bliver modtaget blandt entreprenørerne.
- De digitale tilbudslister er en del af udmøntningen af bekendtgørelsen om digitalt byggeri, og der er grund til at anerkende, at Bygningsstyrelsen har udviklet de digitale tilbudslister. Der er ingen tvivl om, at de vil være med til at mindske fejl og samtidig effektivisere, siger Michael H. Nielsen.
De færre fejl kan både være fra entreprenørernes side og fra bygherrernes side.
- Vores medlemmer får rettelser i et væk, mens de udregner tilbud, og når udbudsmaterialet ligger digitalt, er det nemmere at sende rettelser ud. Derfor er det vigtigt, at udbudsmaterialet er gennemarbejdet. De digitale tilbudslister kan være med til at mindske antallet af rettelser, der bliver sendt ud, siger Michael H. Nielsen.
Andre kan bruge lister
Det første projekt, hvor de digitale tilbudslister kom i brug, var i forbindelse med en laboratoriemodernisering til Syddansk Universitet i Odense.
Fristen for at afgive tilbud var 25. februar, og fremadrettet vil Bygningsstyrelsen anvende dem ved alle statslige byggeprojekter. Men de nyudviklede lister er ikke kun til gavn for Bygningsstyrelsen.
- Vi håber, at kommuner og regioner vil blive inspireret af de digitale tilbudslister. Som statslig myndighed er det vores opgave at gå forrest og udvikle, og derfor må kommunerne og regionerne meget gerne anvende tilbudslisterne i forbindelse med deres udbud, siger Mie Thomsen.
Michael H. Nielsen tror, at de digitale tilbudslister vil vinde indpas hos de øvrige offentlige bygherrer - regioner og kommuner.
- I takt med at der kommer erfaringer ind, og når alle kan se, at tingene fungerer, som de skal, tror jeg, at de digitale tilbudslister stille og roligt vil brede sig, siger han.