Ny lov nærmer sig en afslutning
Autorisationsloven vil ikke føre til ringere kvalitet af installationer. Loven betyder bedre priser for forbrugerne, da konkurrencen øges. Det fremgår af en række svar fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S)
Som Licitationen - Byggeriets Dagblad før har fortalt, har regeringens forslag om lempelse af den gældende lovgivning om autorisation på vvs- og el-området medført en lang række af spørgsmål til erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S). I den forbindelse har erhvervs-, vækst- og eksportudvalget givet ministeriet en måned mere til at besvare de mange spørgsmål og tredjebehandlingen af lovforslaget er igen udskudt.
Øget konkurrence
Et af de mange spørgsmål til ministeren handler om, hvorvidt det bliver billigere at få udført køkkenopgaver af et firma med delautorisation fremfor et firma med fuld autorisation.
Det mener ministeren, at det gør, fremgår det af hans svar til udvalget.
- Hvis virksomhederne udnytter de nye muligheder, vil det alt andet lige betyde, at der kan komme flere spillere på banen. Det vil øge konkurrencen, og i sidste instans kan det betyde lavere forbrugerpriser, lyder det i besvarelsen.
Enhedslistens ordfører for EUs arbejdsmarked, Finn Sørensen, er langt fra enig med ministeren i den betragtning.
- Det her peger i retning af, at det er til gavn for større virksomheder. Vi ved af erfaring, hvad det kommer til at betyde, når markedet er domineret af store firmaer. Det betyder karteller, monopollignende tilstande og højere priser. Det er ikke noget, der vil gavne forbrugerne. Det vil tværtimod holde priserne oppe, siger han.
Elendige undskyldninger
Et andet spørgsmål beskæftiger sig igen med en af de centrale begrundelser for ændringer i autorisationsloven, nemlig om der er besparelser i forhold til antallet af håndværkere.
Til det svarer Henrik Sass Larsen:
- Forslaget om delautorisation vil gøre det hurtigere og mere fleksibelt for en virksomhed at ansætte fagligt ansvarlige og opnå de autorisationer, der er nødvendige for at udføre totalløsninger for forbrugerne. Det betyder, at arbejdsgangene i en byggeproces kan forenkles, og antallet af arbejdsskift kan reduceres, når virksomheden selv får adgang til at tilrettelægge arbejdet hensigtsmæssigt fremfor at skulle koordinere med en eller flere andre virksomheder, står der i svaret.
Men det giver Enhedsli Finn Sørensen ikke meget for.
- Det er stadig elendige undskyldninger. Ministeren henviser til, at det bliver nemmere at koordinere byggeopgaver. Men den opgave bliver allerede løst i dag af hovedentreprenører. Allerede i dag kan man vælge firmaer med flere autorisationer, hvis man vil undgå problemer med koordinering, siger han.
Sikkerhedsrisiko
Også kvaliteten tages op i spørgsmålene til ministeren. Med den nye lov skal kommunerne ikke længere føre tilsyn med vand- og afløbsinstallationer og Sikkerhedsstyrelsen stopper med løbende kontrol af kvaliteten af nye el-installationer. Derfor bedes ministeren redegøre for, hvordan man fremover vil sikre overblik over kvaliteten.
- Der er ingen sikkerhedsrisiko forbundet med fjernelsen af kravet om, at kommunerne i forbindelse med byggesager fører kontrol med, at bygherren har brugt autoriserede installatører inden for vand- og afløbsområdet. Sikkerhedsstyrelsen er gået fra at føre stikprøvevis tilsyn med nye installationer, der er udvalgt tilfældigt, hen mod en risikobaseret tilgang, der omfatter både nye og gamle installationer, så der føres tilsyn dér, hvor den sikkerhedsmæssige risiko vurderes at være størst, fremgår det af svaret.
- Hvad angår sikkerhed, så er jeg enig med fagforbundene i, at det vil betyde svækket kvalitet, da der fremover vil blive mulighed for delautorisationer. Det vil gå ud over sikkerheden. Ministerens svar kommer ikke til at bringe mig på andre tanker. Det her er langt fra noget vi ville kunne stemme for, siger Finn Sørensen.
V er positive
Lovforslaget skal andenbehandles i Folketinget i morgen tirsdag. Da forslaget sidste år blev førstebehandlet kunne hverken Venstre, Dansk Folkeparti, de konservative eller Enhedslisten støtte forslaget og dermed kunne erhvervs- og vækstministeren ikke samle flertal.
Hos Venstre en man dog ikke længere afvisende.
- Vi har endnu ikke afgivet betænkning, men det bevæger sig den rigtige retning. Får vi vores hensyn med, så er vi positive. Ministeren har med sine svar slået fast, at der ikke vil blive gået på kompromis med fagligheden, det vil skabe øget konkurrence og være til gavn for forbrugere og erhvervsliv, siger Venstres erhvervsordfører Kim Andersen, der dog ikke ønsker at afsløre om partiet har tænkt sig at stemme for.
Autorisationsloven, der er en del af regeringens konkurrencepolitiske udspil har mødt både ris og ros i byggebranchen. Organisationer som Dansk Byggeri og DI Byg er tilhængere af den nye lov, mens installationsbranchen ser på loven med stor skepsis.