23948sdkhjf

Tekniq i opgør med dansk model

Tekniq ser det ikke som sin opgave at værne om overenskomsterne for enhver pris
Arbejdsgiver- og brancheorganisationen Tekniq ser det ikke som sin opgave at værne om overenskomstsystemet for enhver pris.

Man kan forestille sig en fremtid, hvor det ikke er et must for en medlemsvirksomhed at være dækket af overenskomst.

Tekniqs formand, direktør Søren Skræddergaard, luftede tankerne på organisationens generalforsamling i weekenden.

Det er to kuldsejlede overenskomstforhandlinger med Blik- og Rørarbejderforbundet og arbejdet med at udarbejde en vision om, hvordan installationsbranchen ser ud i 2022, der har fået bestyrelsen i Tekniq til at diskutere alternative måde at være medlem på.

- Et skridt på vejen kan være at åbne for, at virksomhederne kan være tilknyttet eller associeret uden at blive overenskomstdækket. Det vil være en helt ny måde at være medlem af Tekniq på, siger Søren Skræddergaard.

Han understreger, at han er tilhænger af den danske aftalemodel, men at han er kommet i tvivl efter de strandede overenskomstforhandlinger med Blik & Rør.

Som på Arbejdermuseet

- Det at forhandle overenskomst med Blik & Rør er som at gå på arbejdermuseet. Forbundet søger at fastfryse regler og et system fra en svunden tid.

- Jeg foretrækker, at vi fastholder den danske model, som har været med til at skabe et fleksibelt arbejdsmarked. Men som overenskomstsystemet er skruet sammen, kan en enkelt part blokere for nytænkning og modernisering af overenskomsterne, og så kan overenskomsterne blive en hæmsko for, at virksomhederne kan udvikle sig. Den danske model vil så ikke længere være et aktiv men en klods om benet. Derfor har arbejdsmarkedets parter et stort ansvar for at forny overenskomsterne og gøre det muligt for virksomhederne at udvikle sig, siger Søren Skræddergaard om sine tanker.

Direktøren understreger, at Tekniq ikke har noget ønske om at afvikle det nuværende overenskomstsystem, men ser det omvendt heller ikke som en opgave i sig selv at værne om det.

Op til fagbevægelsen

- Det er op til fagbevægelsen, om overenskomstsystemet skal bevares. Det er ikke os, der nedlægger det, men hvis vi ikke moderniserer vores overenskomster, så de er tilpasset en tid med international konkurrence, og hvor det er muligt at lave lokale aftaler, så vil vi ikke være de sidste dages overenskomsthellige, siger han.

Søren Skræddergaard mener, at man som organisation har en pligt til at se ind i fremtiden og have en plan B, hvis plan A ikke virker.

- Vi sender et signal til medlemmerne om, at vi bekymrer os for udviklingen og analyserer mulighederne. Vi vurderer, hvilke varer Tekniq skal have på hylderne i fremtiden. Vi ønsker, at alle i branchen er medlem af Tekniq, og at vi som brancheorganisation øver indflydelse på lovgivningen og udarbejdelsen af regler. Men hvis nogen mener, at overenskomsten står i vejen for et medlemskab, og overenskomsten ikke passer til deres måde at drive virksomhed på, så skal vi være åbne for en ny type medlemsskab, hvor en virksomhed ikke er omfattet af overenskomsten, siger Tekniqs formand.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125