Færre ledige får kurser der giver job i byggeriet
Fald i kursusaktiviteten på AMU kan begrundes i lærer-lockout og ændrede regler for lediges selvvalgte uddannelser
Antallet af AMU-kursister inden for bygge- og anlægsområdet faldt sidste år med 5,8 procent - i øvrigt et fald der svarer nogenlunde til det generelle fald i AMU-aktiviteten. Det er ikke mindst de lediges uddannelsesaktivitet, der er faldet voldsomt.
Udviklingen fremgår af en opgørelse, som Undervisningsministeriet har foretaget, men den overrasker ikke byggeriets organisationer. Man håber dog, at udviklingen vender - om ikke før, så når regeringens beskæftigelsesreform omsættes til handling.
Både Dansk Byggeri og Byggegruppen i 3F mener, at tilbagegangen kan begrundes i den månedlange lærerlockout sidste år, som ramte en række AMU-centre, samt at der blev indført en fire måneders karensperiode for lediges mulighed for at tage seks ugers selvvalgt uddannelse.
- Derimod synes der fortsat at være et godt træk på Udviklingsfonden, og det må betyde, at virksomhederne fortsat bruger AMU-systemet til opkvalificering. Men generelt er det en skidt udvikling, som vi skal have vendt. Vi håber derfor, at den ny ordning med seks ugers job-rettet uddannelse, som der lægges op til i beskæftigelsesreformen, også omfatter bygge- og anlægsbranchen, siger Louise Pihl, afdelingschef i Dansk Byggeri.
Hun understreger, at beskæftigelsesregionerne og jobcentrene ikke skal afvente reformens gennemførelse men benytte de eksisterende muligheder og de puljer, der er sat af til formålet.
Uudnyttede muligheder
Steen Boesen, uddannelseskonsulent i Byggegruppen i 3F, ærgrer sig over, at beskæftigelsessystemet ikke mere målrettet anvender AMU-systemet til at opkvalificere ledige til brancheskift, ikke mindst i en situation med udsigt til mange nye job som følge af de store infrastrukturprojekter.
- Der ligger muligheder i beskæftigelsesreformen, som vi forventer os meget af, og vi forventer også, at der i regeringens kommende vækstplan sættes penge af til en styrkelse af voksen- og efteruddannelse, så indsatsen kan komme i gang med det samme, siger han.
Samlet er antallet af kursister inden for bygge-, anlæg og industri - der har fælles efteruddannelsesudvalg - faldet med knap 3.000 personer i 2013 til i alt 48.300 kursister.