Retssager kan forsinke Femern-tunnel
Beslutningsprocessen om Femern-projektet går nu ind i en afgørende fase i Tyskland
Den tyske godkendelsesmyndighed fremlagde i går formelt ansøgningen fra bygherren - det helt danske Femern A/S - for offentligheden. Samtlige 11.000 siders dokumenter bliver i en måned lagt frem for offentligheden en række steder i det østlige Holsten.
Det er Landesbetrieb Straßenbau und Verkehr Schleswig-Holstein (LBV Kiel), der er planmyndighed på tunnnelprojektet, og det er LBV Kiel, der nu gennemfører en høringsproces, efterfølgende skal behandle eventuelle indsigelser og i sidste ende træffe beslutning om godkendelse af projektet.
Frygter retssag
- Femern A/S har gjort et imponerende godt og grundigt forarbejde både vendt mod virksomheder, som kan være interesserede i at deltage i arbejde på projektet, og mod borgere på Fehmarn. Ud over den enormt detaljerede ansøgning til myndighederne, som man giver fuld åbenhed omkring, har bygherren gennemført mange foranstaltninger på tysk side med en række offentlige møder med borgere, virksomheder og organisationer, siger Søren Lange Nielsen, chefkonsulent i Dansk Byggeri.
Han oplyser, at de tyske bygge- og anlægsvirksomheder generelt er positive overfor projektet, mens der i øvrigt er en vis skepsis på tysk side overfor den faste forbindelse. Blandt andre miljøorganisationer og turisterhvervet på Fehmarn er stærkt betænkelige.
- Man kan derfor desværre frygte, at der trods det meget omfattende materiale er en miljøorganisation, der groft sagt kan finde en frø, der ikke er beskrevet, og som vil anlægge en retssag, siger han.
To års forsinkelse
Denne frygt er aldeles ikke ubegrundet.
Flemming Meyer, formand for det danske mindretals parti Sydslesvigsk Vælgerforening og medlem af landdagen i Kiel, siger til DR, at man i Tyskland har oplevet, at mange projekter strander, fordi de ikke var ordentligt forberedt.
- På den nordtyske motorvej A20 har forbundsmyndighederne måttet indstille byggeriet, da det viste sig, at de ikke tog højde for en koloni af flagermus i Bad Segeberg. Her har domstolen underkendt planlægningen, og det koster mindst to års forsinkelse, siger Flemming Meyer.
Grundige undersøgelser
Adm. direktør i Femern A/S Claus F. Baunkjær siger, at beslutningsprocessen nu er inde i den afgørende fase.
- Gennem de seneste godt fire år har vi gennemført meget omfattende og detaljerede undersøgelser af miljø, teknik og sikkerhed. Miljøundersøgelser på land og i selve Femern Bælt af flora og fauna, som for eksempel havpattedyr, fugle og flagermus udgør sammen med geotekniske undersøgelser og sejladsundersøgelser et solidt fundament for vores tunnelprojekt, siger han.
Flere arbejdspladser
Ros for den grundige forberedelse får Femern A/S også fra lønmodtagerne i BAT-kartellet, der vil samle en række brancher og fagforbund i Danmark for at lave en fælles henvendelse til de tyske søsterorganisationer.
- Dele af tysk fagbevægelse er imod den faste forbindelse, ikke mindst dem, der repræsenterer søfarten. Vi kan måske med vores erfaringer fra Storebælt og Øresund overbevise dem om, at selv om færgefarten indstilles vil den faste forbindelse netto giver flere arbejdspladser. Forbindelsen vil skabe tusindvis af job i anlægsfasen, og derefter skabes der en række permanente arbejdspladser som følge af den løbende vedligeholdelse og betalingsanlæg, siger Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT-kartellet.
Han håber, at den fælles dansk henvendelse kan få de tyske fagforbund til aktivt at tage del i høringsprocessen.
- Hvis vi overholdet kan spille en rolle for at hindre, at det ender i retssager på tysk side, så har vi en forpligtelse til at gøre det, siger Gunde Odgaard.
Hos Femern A/S vil man ikke forholde sig til en indtil videre tænkt situation med en tysk retssag.
Bygherren oplyser, at man forventer, at de tyske myndigheders godkendelse og den danske anlægslov vil være klar, således at selskabet i sommeren 2015 kan underskrive kontrakter med de konsortier, der har indgivet bud på projektet.