Ingen bestilleransvar i denne omgang
Regeringen vil afvente andre forslag og forhandlinger, før man vil se på forslag om bestilleransvar
Forslaget om bestilleransvar er stillet af Enhedslisten, men får i øjeblikket ikke opbakning fra regeringen, Det skyldes ifølge beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), at man vil afvente resultatet af det arbejde, regeringen allerede har igangsat for at imødegå social dumping, og fordi emnet bliver genstand for forslag og forhandling i andre fora.
- Først og fremmest er der de kommende trepartsforhandlinger, hvor man jo altså sagtens kan forestille sig, at spørgsmålet om social dumping bliver et anliggende for en trepartsaftale. Det er noget, der optager arbejdsmarkedets parter, både på arbejdstager- og arbejdsgiversiden, sagde Mette Frederiksen, da Enhedslistens forslag var til første behandling i Folketinget.
- Men vi står også over for en dansk håndtering af Europa-Kommissionens forslag til bedre håndhævelse af udstationeringsdirektivet, og der rejses også i den sammenhæng spørgsmålet om solidarisk ansvar, og vi har som udgangspunkt fra regeringens side en positiv tilgang til det forslag, der ligger fra Europa-Kommissionen, sagde beskæftigelsesministeren.
Mette Frederiksen slog fast, at hun ikke mener, at bestilleransvaret, som det er formuleret i forslaget, er i strid med EU-retten. Hun understregede imidlertid, at regeringen er enig med arbejdsmarkedets parter i, at der ikke skal indføres solidarisk ansvar i forhold til løn.
Firmaer stikker af
Enhedslistens forslagsstiller, social dumping-ordfører Finn Sørensen, erkender, at han må styre sin utålmodighed, selv om problemets omfang kalder på umiddelbar handling.
-Vi har det store problem, at udenlandske virksomheder har mulighed for at forsvinde ud af landet, før myndigheder og fagforeninger får fat i dem. I de tilfælde, hvor Skat griber udenlandske virksomheder i skattesnyd, er det jo ofte et stort problem at få drevet pengene ind, hvilket vi for nylig har fået nogle tal for, nemlig at 809 udenlandske virksomheder tilsammen skylder 220 mio. kr. i skat. Meget ofte må Skat opgive at inddrive disse beløb, siger han.
Mens regeringspartierne generelt ikke er afvisende overfor bestilleransvar, så vender den borgerlige opposition sig imod tanken om, at bestilleren skal hæfte for sine entreprenører.