23948sdkhjf

Uden broer - ingen trafik

Danskerne har inden for det seneste år fået sig et par slemme overraskelser med langvarige afbrydelser af togforbindelser mellem landsdele
Først blev togforbindelsen over Storstrømsbroen stoppet, fordi broen slog revner og senest blev togtrafikken til Nordjylland afbrudt, da et finsk containerskib overså togbroen over Limfjorden.

En bro kan være et smukt syn og et imponerende vidnesbyrd om ingeniørernes og entreprenørernes kunnen.

Det er i hvert fald tilfældet for mange af de danske broer, som ud over at være smukke og imponerende også er vigtige brikker i infrastrukturen.

Man skal heller ikke være blind for, at bygningen af nogle af Danmarks gamle broer har været kærkomne gaver til de politikere, der over for befolkningen stod med et større arbejdsløshedsproblem.

Robust infrastruktur

Storstrømsbroen blev bygget i 1930’erne som et led i bestræbelserne på at nedbringe den høje arbejdsløshed blandt unge mænd. Beskæftigelsesarbejderne i 30’erne satte gang i brobyggerierne og resulterede i såvel Lillebæltsbroen som Storstrømsbroen, der dengang var Europas længste bro.

Begge broer har været helt centrale for togforbindelserne – eneste forbindelser for tog fra København til Jylland og Tyskland går over disse to nu ældre broer.

Danske Anlægsentreprenører, der er et branchefællesskab i Dansk Byggeri, mener, at det for Danmark er helt afgørende, at vi har en velfungerende infrastruktur, der er så robust, at den ikke kan sættes ud af spillet, fordi der for eksempel skal gennemføres omfattende reparationsarbejder på en enkelt bro.

Da man i oktober sidste år opdagede revner i Storstrømsbroen, som betød, at man måtte lukke for togtrafikken indtil skaderne var undersøgt og de nødvendige reparationer gennemført, sendte man embedsmændene i Transportministeriet og deres tekniske rådgivere på overarbejde og ud i en forceret planlægning af en ny forbindelse – bro eller tunnel.

Det var helt nødvendigt, fordi togtrafikken mellem København og Tyskland ned over Storstrømsbroen vil vokse kraftigt med indvielsen af Femernforbindelsen, som var planlagt til 2020, men som nu - ganske vist foreløbigt - er udsat til 2021.

- Da togforbindelsen over Storstrømsbroen blev afbrudt, kunne man føre alle tog fra København til Tyskland over Fyn og ned gennem Jylland. Så heldige var man ikke i Nordjylland da det finske containerskib torpederede togbroen over Limfjorden, og de to hændelser viser, hvor sårbar infrastrukturen bliver, hvis vi baserer vitale trafikforbindelser på enstrengede løsninger, siger branchedirektør Niels Nielsen fra Danske Anlægsentreprenører

Det var 11-60 centimeter lange revner, der stoppede al togtrafik på Storstrømsbroen indtil man ved hver revne fik monteret såkaldte åg bestående af to stålplader på hver 450 ton for at holde broen sammen.

Holder måske

- Om det var forsømmelse med det løbende tilsyn af Storstrømsbroens tilstand, manglende vedligeholdelse eller andre forhold, der førte til den pludselige lukning af broen er for en vurdering af infrastrukturens robusthed i og for sig ikke så interessant. Broer kan ødelægges ved påsejling som vi så det med togbroen over Limfjorden, og derfor er det vigtigt, at infrastrukturens sårbarhed over for skader vurderes såvel i forbindelse med vedligeholdelsen af den nuværende infrastruktur som i forbindelse med beslutninger om nyanlæg, siger Niels Nielsen

Storstrømsbroen er repareret, så den formentlig kan holde til en ny fast forbindelse – bro eller tunnel – kan stå klar inden åbningen af Femernforbindelsen, men togtrafikken mellem Øst- og Vestdanmark vil fortsat være baseret på en enstrenget løsning med den relativt nye Storebæltsforbindelse og den gamle Lillebæltsbro, der ligesom Storstrømsbroen er en bro fra 30-érne.

- Hvis politikerne lukker øjnene, håber det bedste og på lang sigt fortsat satser på enstrengede forbindelser for togtrafikken over Storebælt og Lillebælt, ligner det et hasardspil med den kollektive trafik på bane. Da infrastrukturen er helt afgørende for aktiviteten i landet, kan en påsejling af Storebæltsbroen, nedbrud af Lillebæltsbroen eller andre gamle broer vise sig som en trussel mod den aktuelle beskæftigelse.

Derfor skal vigtigheden af en robust infrastruktur også med ind i overvejelserne om hvorvidt øst- / vestforbindelserne skal styrkes med en Kattegatbro eller et af alternativerne, siger Niels Nielsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094