Værftshaller slår revner
Helsingør Kommune mener, at byggeriet af M/S Museet for Søfart har medført skader på Værftshallerne
- Gavlen, der vender ud mod søfartsmuseet, har taget skade fra gulvet og hele vejen op gennem murværket. Det er helt tydeligt at se, at der er spor, som trækker sig gennem bygningen, som vi i hvert fald mener har noget at gøre med byggeriet af Museet for Søfart, siger centerchef Inger Dreyer fra Center for Ejendomme i Helsingør Kommune.
Hvor stort et beløb, der er skader for, tør Inger Dreyer ikke gætte på, og præcis hvad der er sket, ved man ikke, men Helsingør Kommune har en formodning.
- Vi har en formodning om, at det er sket i forbindelse med, at der er foretaget grundvandssænkning under bygningen. Samtidig er der sat jordankre ned under vores bygning i forbindelse med, man skulle fastgøre søfartsmuseet. Nogle af de jordarbejder tror vi også har været med til at påvirke forskydningen i jordlag, siger Inger Dreyer.
Årsag ligger ikke fast
Helsingør Kommune overtog Værftshallerne efter Siemens, og ifølge Maritim Byg står det ikke klart, om det er byggeriet af museet eller eventuelt Siemens, der er skyld i skaderne.
- På den ene side kan vi ikke afvise, at det er byggeriet, der er skyld i skaderne, men på den anden side opfatter vi det heller ikke som fuldstændigt klart, at det er tilfældet. Siemens havde nogle stor kompressorer stående på fundamenter, som formentlig ikke har været tilstrækkeligt, så der kan være flere kilder til de skader, der er sket, siger Dan Pode Poulsen, som er formand for Maritim Museums Byg.
Dan Pode Poulsen fortæller, at Maritim Museums Byg har en entrepriseforsikring af byggeriet hos et forsikringsselskab, som dækker skader forvoldt af byggeriet, og at forsikringsselskabet opfatter årsagssammenhængen som uklar.
Forstår ikke kommunen
På mandag skal kommunens økonomiudvalg tage stilling til Center for Ejendommes indstilling om at tage initiativ til en syns- og skønsforretning og ligeledes til, om der skal gives en tillægsbevilling til syns- og skønsforretningen på en mio. kroner i 2014 og 2015. Dan Pode Poulsen siger, at en syns- og skønsforretning kan være en fornuftig måde at få løst konflikten på, men påpeger, at selskabet skal have forsikringsselskabet i ryggen i beslutningen om, hvad der skal ske.
Han er imidlertid overrasket over, at sagen ikke er løst på anden vis:
- Jeg er forundret over, at sagen er kommet så vidt. Der er tale om en revne i en del af muren, som bevæger sig næsten lodret ned gennem nogle meter, og jeg vil tro, at man for et begrænset beløb på måske 50.000 kroner kunne få en murer til at foretage en reparation. Det, man sætter i gang nu med syn og skøn har nogle omkostninger, som jeg umiddelbart vurderer langt overstiger reparationsomkostningerne.
Ifølge Helsingør Kommune kan man ikke bare lappe revnerne.
- Man kan ikke bare lappe revnerne i et hus, hvor skaden stadigvæk udvikler sig, siger Inger Dreyer.
Søfartsmuseet
M/S Museet for Søfart, som er tegnet af BIG - Bjarke Ingels Group, åbnede i efteråret 2013.
Byggeriet blev styret af selskabet Maritim Museums Byg Aps, som brugte Pihl & Søn som hovedentreprenør. Rambøll var ingeniør på projektet.