23948sdkhjf

Byggebranchen afviser forøget risiko

Byggebranchen deler ikke brandfolks bekymring for nye byggematerialer - og metoder. Danske krav er langt skrappere end i landene sydpå
Moderne huse er potentielt større brandfælder end ældre byggeri med solide materialer som mursten og massive træbjælker, fremgik det af kritik fra blandt andre Brandfolkenes Organisation og Rockwools Fire Safety-afdeling i gårsdagens Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Men en stor del af kritikken afvises af flere repræsentanter for byggebranchen.

I modsætning til skræk-eksempler fra blandt andet USA, Frankrig og Tyskland, har Danmark langt skrappere regler for brug af brandfarlige byggematerialer.

- Der er heldigvis ikke slækket eller rykket på sikkerhedsniveauet. Og de alvorlige ulykker, vi har set i udlandet, med brande, der har udviklet sig som følge af skumplast-materialer, vil vi højest sandsynligt ikke se i herhjemme, siger Bjarne Lund Johansen, direktør i Træinformation, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Han føler sig overbevist om, at de udenlandske eksempler med alvorlige brandkatastrofer - blandt andet hele boligblokke, der udbrænder som følge af celleplastisolering på ydersiden - kan føres tilbage til en langt lempeligere lovgivning.

- Det danske byggereglement tillader ikke skumprodukter på træ, for eksempel. Og i USA arbejder man med langt mere simple konstruktioner. Så når det brænder, gælder det om at komme ud. Hvorimod den danske metode langt mere handler om at sikre bygningen mod total nedbrænding, siger Bjarne Lund Johansen.

Han tilføjer, at man naturligvis aldrig fuldstændig kan gardere sig mod en alvorlig brand.

- Måske især ikke ved renoveringer af ældre ejendomme, hvor branden kan finde næring i hulrum. Branden i Proviantgården ved Christiansborg for en del år siden var jo et eksempel på, at der opstod brand i forbindelse med en renovering, siger han.

Bjarne Lund Johansen er enig med de danske brandfolk i, at vi skal undgå tyske forhold, hvor man har set flere brande med katastrofal udgang som følge af polystyren-baserede byggematerialer, også på facaderne.

- Vi skal holde de farlige skumprodukter ude af byggeriet. Lige nu befinder det sig typisk under terrændæk, og der skal det blive. Men der er ingen grund til at føre skræmmekampagne, siger direktøren hos Træinformation.

Han tilføjer imidlertid, at det er vigtigt at få fokus på de farlige produkter. Brandfolk er i risiko for at udvikle sygdomme, og byggebranchen bør gøre fælles sag med dem.

Ingen kollaps

Torben Hessing-Olsen, konsultent i gulvbranchen under Dansk Byggeri, er heller ikke - i kraft af de skrappe krav - bekymret for, at gulvene skal forsvinde under brandfolkene under en brand, som det er set i USA.

- Vores medlemmers gulvbelægninger bliver klassificeret i henhold til normerne, og så er det op til den projekterende, hvilke klasser man kan bruge, afhængigt af hvordan lokalerne skal bruges.

- Men kollapssituationer har ikke fyldt noget i branchen og blandt vores medlemmer, siger han.

Godt beskyttede

Heller ikke Rolf Knudsen, brandteknisk rådgiver hos Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (DBI), er voldsomt bekymret over brandfaren ved moderne bygge- og renoveringsmetoder.

- Der er skærpede retningslinjer for at bruge brandbare materialer. Og i Danmark er der heldigvis mange ting, der skal overholdes i forhold til bygningsreglementet. Der er altid en brandfare, men hvis retningslinjerne er overholdt, og de brandbare materialer er godt beskyttede, ser jeg ikke den store risiko for storbrande, som man har set sydpå, hvor reglerne er mere lempelige, og man kan bruge skumplast-baserede materialer uden at beskytte dem, siger Rolf Knudsen, der også er bygningskonstruktur hos DBI, der er en uafhængig selvejende non-profit virksomhed, der som godkendt såkaldt Teknologisk Servicevirksomhed (GTS-Institut) indgår i et netværk med 3000 specialister.

Bagtrapper

Et andet kritikpunkt fra Rockwools Birgitte Messerschmidt var den - ifølge hende - lidt tilfældige håndtering, som brandsikkerhed får fra arkitekternes side.

Men for tegnestuen Nova5, der er kendt for en lang række renoverings- og ombygningsprojekter, blandt andet Langkærparken ved Tilst, har brandsikkerhed længe været en del af arbejdsmetoden.

Tegnestuen har deltaget i et forsøgsprojekt, der gik ud på at udføre en brandsikring af hovedtrapper af træ i etageejendomme ved nedlæggelse af bagtrappen, uden at der sker en forringelse af sikkerheden.

Tidligere var det kun muligt at erstatte den eksisterende fortrappe med en trappe af stål eller beton, som dog er meget omkostningstung og derfor har sat en stopper for mange renoveringsprojekter.

Forsøget, der blev gennemført i samarbejde med DBI og Dominia, var et fuldskalaforsøg med sprinkling ved brand. Forsøget var vellykket, og trapperumssprinkling er nu en kendt brandsikring ved nedlæggelse af bagtrapper.

Det har ikke før redaktionens slutning været muligt at få en kommentar fra Nova5.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093