23948sdkhjf

Der er skabt for meget billig arbejdskraft

Det er på grund af EU, at mennesker bliver drevet rundt i Europa for at undergrave de faglige forhold og arbejdsmiljøet på de danske byggepladser. Det mener Brian Olsen, kandidat til Europaparlamentet for Folkebevægelsen mod EU
Fra sit job som murer har Brian Olsen, kandidat til Europaparlamentet for Folkebevægelsen mod EU, oplevet, hvordan vilkårene på de danske byggepladser med tiden er blevet forringet, som følge af østudvidelsen og arbejdskraftens frie bevægelighed.

Men han vil ikke i Europaparlamentet, for at ændre EU indefra, for det tror han slet ikke på, at man kan - det ville være som at plante et træ i Nordsøen.

Kommer Brian Olsen ind, vil han i stedet arbejde for, at befolkningen får mere at vide om, hvad der rent faktisk foregår i parlamentet.

Såfremt du bliver valgt til Europaparlamentet, er der så noget, du vil gøre for den danske byggebranche?

Ja. Jeg vil bekæmpe social dumping og være med til at skabe et bedre arbejdsmiljø. Vores arbejdsmiljø bliver hele tiden forringet. Vi får billig udenlandsk arbejdskraft ind på grund af det indre marked og arbejdskraftens frie bevægelighed, og det må vi have et opgør med, for det underminerer vores arbejdsmarkedsforhold og vores arbejdsmiljø. Det er det, jeg brænder mest for.

Jeg har, siden jeg som helt ung begyndte som murer, set, hvordan min velfærd bliver forringet, og dagpengesystemet bliver forringet.

Er social dumping et europæisk anliggende, som skal løses i europæisk sammenhæng?

Ja, i allerhøjeste grad. Arbejdskraftens frie bevægelighed, det indre marked og EU’s stramme styring af de nationale budgetter, gør, at vi ser forringelser både på arbejdsmarkedsforhold, sociale forhold og demokratiske forhold. Det er et europæisk anliggende.

Bør der indføres kædeansvar i hele EU?

Det synes jeg, er en god ide, men jeg er bange for, at det ikke kan gøre det. Der skal være kontrol med de her ting. Uden kontrol er det lige meget med både kædeansvar, ID-kort og sociale klausuler. Jeg tror desværre, det alene bliver op til fagbevægelsen at udføre kontrollen. Jeg tror ikke, myndighederne er interesseret i, at vi får kædeansvar, for de er interesseret i den billige udenlandske arbejdskraft.

Har østudvidelsen gavnet den danske byggebranche, mener du?

Så absolut ikke. EU har skabt en uudtømmelig kilde af billig arbejdskraft. De stakkels mennesker bliver drevet rundt i hele Europa for kynisk at undergrave faglige og sociale forhold. Vores lønforhold er bombet tilbage til noget, man troede var løgn. Det oplever jeg til stadighed i mit job som murer. Se bare på metroen i København, der bliver bygget for offentlige midler - mine skattekroner går altså til billig udenlandsk arbejdskraft. Der er ofret milliarder af kroner, og der er kun få danske byggearbejdere på metrobyggepladserne. Det samme var gældende på Aarhus Havn og ved nogle af de store anlægsprojekter rundt omkring i landet. Man bruger altså vore egne skattekroner på at undergrave vores arbejdsmarkedsforhold, sociale forhold og velfærdsforhold. Den eneste mulige løsning, jeg kan se på problemet er, at vi melder os ud af EU. Det er desværre den eneste løsning, der er.

Skal og kan EU bekæmpe arbejdsløsheden i Europa?

Ja, det både kan og skal EU. Jeg er bare bange for, at det ikke er et mål. EU er interesseret i billig arbejdskraft, og i at man undergraver fagbevægelserne og deres mulighed for at kæmpe for ordentlige løn- og arbejdsforhold. Hvis vi ser på stramningen af de nationale budgetter, så har eksempelvis dagpengesystemet altid været en torn i øjet på EU. Vi har lige set, at forringelserne af vores dagpengesystem har gjort, at 33.500 mennesker har mistet retten til dagpenge, derudover er de mennesker arbejdsløse og ude af løntrykket, men det er næppe noget, EU bekymrer sig om. Mange steder i Europa - og herhjemme - er arbejdsløsheden alarmerende. Specielt ungdomsarbejdsløsheden, burde være på EU’s dagsorden.

Skal Danmark af med sine fire forbehold?

Jeg har aldrig i mit liv været så skuffet, som dengang man indgik Edinburgh-aftalen. De fire forbehold er bare ord på et stykke papir. Jeg kan ikke sige, at vi skal af med forbeholdene - vi skal helt ud af EU. Lige nu snakkes der om et velfærdsforbehold, men det rækker ikke. Man kan ikke ændre EU indefra.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11