Almene rammeaftaler tiltrækker bydende
Antallet af bydende til Almenindkøbs store udbud ser ifølge Lejerbos advokatfirma fornuftigt ud
Nu er alle buddene til de i alt 180 delaftaler - fordelt over 20 geografiske områder - ved at blive gennemgået.
- Vi har tilbudssammenligning lige nu, og det kører i nogle uger endnu, siger Peter Lund Meyer, partner i advokatfirmaet Publicure, som i samarbejde med Lejerbo varetager udbudsprocessen. Han ønsker ikke at oplyse nærmere om processen, mens den kører, men siger i forhold til antallet af tilbud:
- Sådan som jeg umiddelbart ser det, så ser det fornuftigt ud.
Op til 10 leverandører vil blive valgt til hver delaftale, og det er en lang liste af boligselskaber, der kan benytte sig af rammeaftalerne.
Ikke haft medvind
Blandt andre Dansk Byggeri, Håndværksrådet og Danske Malermestre har kritiseret udbuddet, som rummer otte forskellige entrepriseområder - heriblandt maler-, vvs- og tømreropgaver - samt totalentreprise om istandsættelse af fraflytningslejligheder.
Det er blevet kritiseret for at være kompliceret og uigennemskueligt. Baggrunden for kritikken er, at man som tilbudsgiver ikke ved, hvad man byder på, fordi det er et stort rammeaftaleudbud for mange boligselskaber, og man derfor ikke ved præcist, hvilke ejendomme man byder på.
Derudover har udbuddet været kritiseret for en høj dagbod på to procent om dagen - maksimalt 15 procent. En normal dagbod ligger ifølge organisationerne på promiller normalt - ikke procenter. Også sikkerhedsstillelsen i forbindelse med fraflytningslejligheder var blandt kritikpunkterne.
- I visse situationer kan virksomhederne komme til at skulle stille sikkerhed for en ganske almindelig flyttelejlighed. Det betyder, at man skal stille 15 procent af entreprisen i sikkerhed i op til fem år, og det hører ingen steder hjemme i fraflytningslejligheder. Lejlighederne kan blive fraflyttet mange gange i løbet af fem år, så det kan blive til mange mindre sikkerhedsstillelser med omkostninger til følge for virksomhederne, sagde Allan Brohus, kontorchef i Danske Malermestre om kravet om sikkerhedsstillelse.
Helt overordnet til den kritik, der har været, siger adm. direktør i Lejerbo, Palle Adamsen:
- Betingelserne må leverandørerne forholde sig til og kapitalisere. Hvis det er betingelserne, der er ankerne, så har det efter min opfattelse ikke en kæft at gøre med, om det er kompliceret. Så handler det i stedet om, at man er uenig.
Justeret en smule
Til spørgmålet, om hvorvidt Lejerbo og Publicure under udbudsprocessen har valgt at justere på eksempelvis dagboden og sikkerhedsstillelse, svarer Peter Lund Meyer:
- Der er justeret på spørgsmålet om sikkerhedsstillelse, men jeg vil ikke gå nærmere i detaljer, da det er et kontraktuelt forhold. Vi har imødekommet tilbudsgiverne i vidt omfang under udbudsproceduren både på håndværksydelser og på entrepriser.