23948sdkhjf

Flere unge har for store problemer til at få et job

Et stigende antal unge er såkaldt skyggeledige, som samfundet risikerer at tabe på gulvet.
I de officielle arbejdsløshedsstatistikker er der omkring 42.000 unge under 30 år, som står uden et arbejde.

Men statistikken for bruttoledighed opererer ifølge Jyllands-Posten kun med de unge ledige på dagpenge eller kontanthjælp, som er parate til at tage et job, det vil sige unge i den såkaldte matchgruppe 1.

Statistikken indregner ikke unge i matchgruppe 2 og 3, som er ledige, men som ikke i stand til at tage et arbejde, fordi de har problemer med for eksempel psykiske lidelser, stofmisbrug eller social adfærd.

Nu viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), at denne gruppe af unge i årene efter krisens begyndelse i 2008 og frem til i dag er mere end fordoblet fra 18.000 til 39.000.

Og over halvdelen af dem har været på kontanthjælp i mere end et år og fjerner sig dermed længere og længere fra arbejdsmarkedet.

AE omtaler denne gruppe af unge som skyggeledige og opfordrer politikerne til at sætte alt ind for at gøre disse unge parate til uddannelse eller arbejde for ikke at risikere, at de unge bliver tabt for arbejdsmarkedet.

Senioranalytiker i AE, Erik Bjørsted, kalder udviklingen bekymrende.

- Over 80 procent af dem har ingen anden uddannelse end folkeskolen, og det er stærkt foruroligende, når Danmark i de seneste 20 år har mistet 370.000 ufaglærte job, og den tendens vil fortsætte.

- Derfor skal vi have uddannet disse unge, hvis vi ikke skal tabe dem på gulvet, siger han til Jyllands-Posten.

Samtidig fastslår en anden analyse fra AE, at andelen af unge, der hverken er i gang med en uddannelse eller et job, er steget fra otte til 11 procent siden 2004.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) siger til avisen, at den kommende kontanthjælpsreformen skal have fokus på unge, der er fjernt fra arbejdsmarkedet.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109