23948sdkhjf

Et nyt akvarium for fremtiden

Danmarkshistoriens største akvariebyggeri kræver noget helt særligt af de udførende, byggeledelse og rådgivere. For alle er det et projekt, der kun kommer én gang i livet
- Alle ved godt, at de aldrig kommer til at arbejde med så stort og så specielt et projekt igen. Derfor tager alle sig også ekstra sammen.

Sådan lyder det fra byggeleder Peter Liengaard, mens han stolt viser rundt på en af landets mest specielle byggepladser. Den tidligere Hoffmann-byggeleder har p.t. ansvaret for 160 folk på den usædvanlige byggeplads nær Kastrup Havn, der i weekenden fik besøg af 4.000 danskere.

De fik med et smugkig på byggeriet yderligere skruet forventningerne op til åbningsdagen om et år fra nu.

Logistisk udfordring

- Det kræver meget af både os og rådgiverteamet at holde styr på logistikken i byggeriet. Men indtil nu skrider det planmæssigt frem, og meldingerne går på, at man holder både tidsrammen og prisen, siger han.

Og der bliver meget at glæde sig til. Danmarks nye akvarium bliver nemlig en blanding af vandland og traditionel zoo, hvor de besøgende får en fornemmelse af eco-systemer og den samhørighed, der i naturen findes mellem dyr under og over vandet.

I modsætning til det nu 73 år gamle akvarium i Charlottenlund vil Danmarks nye Akvarium i Kastrup nemlig ikke kun tage os med under vandet. Også jungle- og fjeldliv, som det udspiller sig i naturen nær vandet, vil i imponerende anlæg forkæle børn og voksne med ikke færre end 20.000 dyr af 450 arter.

De skal bo i de 53 akvarier og dyreanlæg og bliver fløjet hertil fra det meste af verden - flest fra Asien.

Rude på 60 ton

Blandt andet skal 3.000 piratfisk svømme rundt i et akvarie på 100.000 liter vand, og de store oceangående dyr som hammerhajer, tun og mantarokker vil blive holdt forsvarligt inde bag en specialbygget rude på 60 ton og halvanden meter tykke betonvægge.

Så selv om Peter Liengaard ikke er dyreansvarlig, er det alligevel ham og hans folk på pladsen, der kommer til at skabe rammerne om dyrenes trivsel.

Hans største bekymring lige nu er imidlertid det bygge- og materialetekniske:

- Det er jo et meget aggressivt miljø, med meget salt i luft og vand, da akvarierne rummer de store saltvandsfisk. Derfor er rør, kraner og mange andre installationer af rustfrit stål og på andre måder sikret mod at forgå for hurtigt, siger han.

Den Blå Planet bliver Nordeuropas største og mest moderne akvarium med en enestående arkitektur, tegnet af arkitektfirmaet 3XN, der har designet bygningen som en hvirvelstrøm.

Og, ifølge chefarkitekt Kim Herforth uden de flaskehalsproblemer man oplever i mange andre akvarier verden over, når det myldrer med mennesker i højsæsonen.

Bygningsværket, der har krævet, at 80.000 tons overskudsjord er kørt væk, vil stå som en markant skulptur ved Øresunds kyst og vil kunne ses af alle, der ankommer til Danmark til lands, til vands eller i luften.

Den Blå Planet kommer til at rumme næsten syv mio. liter vand, og det største akvarium kommer til at indeholde fire mio. liter saltvand.

Der skal iøvrigt bruges 140 ton specialsalt og fem mio. liter vand til at fylde de tropiske saltvandsakvarier.

De største vandpumper vejer et halvt ton og de tykkeste vandrør er 45 cm i diameter.

Men bliver et vandland, der er så ambitiøst og kommer til at koste 700 mio. kroner, så kun for de få - fordi udgifterne skal hentes ind igen på billetpriserne?

Nej, ifølge folkene bag Danmarks Akvarium: En voksenbillet kommer til at ligge i størrelsesordenen 140 kr.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078