23948sdkhjf

Nyt hospital på slankekur fra start

En stram styring af økonomien og reducering af kvadratmeter. Det er den nye virkelighed for Nyt Hospital Nordsjælland, hvis politiske følgegruppe arbejder på at få pris og kvalitet til at spille sammen
Sygehusskitserne skal tegnes om.

16.000 kvadratmeter kontorer, værksteder og køkkenfaciliteter skal skæres fra Nyt Hospital Nordsjælland, hvis projektet skal realiseres inden for den ramme på 3,9 mia. kr., som statens kvalitetsfond har afsat.

Projektdirektør Henrik Schødts, som tiltrådte omkring nytår, fremhæver, at hans kompetencer ligger i spændingsfeltet mellem den politisk virkelighed og det at drive processer frem i store organisationer.

Og nu har den politiske virkelighed i høj grad indhentet projektet, som arealmæssigt bliver skråret for at få økonomien til at hænge sammen.

Hovedårsagen til den såkaldte budgetvalidering var store regionale prisforskelle på byggeri, øgede udgifter til byggemodning og fundering af byggegrunden for det nye hospital samt en stram budgettildeling pr. kvadratmeter.

- De næste år kommer til at handle om tilrettelæggelse og planlægning, at få en grundig dialog i gang om hvordan vi forestiller os, at et sygehus ser ud om ti år, siger Henrik Schødts til Licitationen – Byggeriets Dagblad.

Skal skære 700 mio.

Den politiske følgegruppe for Nyt Hospital Nordsjælland ved Hillerød er blevet præsenteret for en række forslag til besparelser på byggeriet, som i alt skal skære 700 mio. kr. ud af byggebudgettet.

Formand for følgegruppen Kirsten Lee er overbevist om, at den nye økonomiske plan for byggeriet viser, at projektet kan holdes indenfor budgettet:

- Jeg mener, vi har udvist rettidig omhu. Det er betryggende, at man rejser et advarende flag, når man kan se udfordringer. Derfor er det også glædeligt, at vi nu kan drøfte en plan som forholder sig til de økonomiske problemer og samtidig lever op til kravene til et moderne hospital, siger Kirsten Lee.

Og til Sjællandske Nyheder uddyber hun:

- Vi gør det bedste vi kan inden for rammen. Jeg mener stadig det bliver et godt hospital, set i forhold til de nuværende tre hospitaler. Det man drømmer om må jo tilpasses de økonomiske realiteter.

Stram styring

Den nye økonomiske plan indeholder altså forslag til at bygge færre kvadratmeter og gennemføre en meget stram styring af økonomien.

Da Region Hovedstaden oprindeligt indsendte sin ansøgning til kvalitetsfonden om penge til at bygge nyt hospital i Nordsjælland, som skulle afløse de eksisterende hospitaler i Frederikssund, Hillerød og Helsingør, vurderede regionen, at der var brug for en hospital på i alt 161.000 kvadratmeter. Fondens svar var, at 131.000 kvadratmeter var tilstrækkeligt. Den nye økonomiske plan beskærer hospitalet til i alt 115.000 kvadratmeter.

Vil kræve meget

Det kræver ekstra indgående dialog med alle involverede, og det er blandt andet direktør Henrik Schødts job.

Han erkender, at det vil kræve meget at nå målet. Derfor tager han indgående samtaler med læger, sygeplejersker, portører og i høj grad patienter, om hvad synes de om sygehusene og hvad de lægger de vægt på.

Desuden bliver der hele spørgsmålet om det såkaldte patientflow, at optimere arbejdsgange, at arbejde smartere, men ikke nødvendigvis hårdere, og at gøre det nye hospital mere effektivt.

Ingen undskyldninger

I modsætning til andre sygehusprojekter i Region Hovedstaden har Nyt Hospital Nordsjælland en stor fordel:

- Der er ingen undskyldninger for ikke at skabe optimale løsninger. Det er ganske unikt at få chancen for at tænke hospitalet helt forfra på bar mark. Derfor skal vi udfordre den eksisterende viden og skabe nye løsninger. Der skal rigtig mange forskellige fagligheder til at bygge et hospital, siger Henrik Schødts.

Og hvor ligger så inspirationen til det kommende – men nu altså skrumpede - supersygehus?

- Vi søger inspiration overalt i verden. Noget er hentet fra USA, noget fra nære områder. Når emner er relateret til kulturen kigger vi ofte i Skandinavien, men ellers også på Tyskland, Holland og England. Vi søger hele tiden best practise på området.

Han understreger, at når der skal bygges på bar mark giver det gode muligheder for at gøre forarbejdet og så prioritere ud fra de fysiske og økonomiske rammer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.144