Moderne havneboliger gør råstofferne dyrere
Råstofbranche føler sig i stigende grad udelukket fra indskibning, hvilket giver råstofmangel
Foreningen Danske Havne mener dog ikke, at det er et problem. Men det er det for brancheforeningen Danske Råstoffer.
Formand for foreningen, Kim Fynbo Nielsen fra NCC Roads, siger til Licitationen, at det er et reelt problem.
- Igennem de senere år er det blevet stadig sværere at komme ind med råstoffer lokalt fordi der ikke er de havnemuligheder for os, som der har været. Og det er et problem flere steder, at vi ikke kan få råstoffer frem til de lokale bygge- og anlægsprojekter, uden at vi eksempelvis skal køre meget langt. Det giver mere transport på land og fordyrer projekterne, og i den sidste ende kan det føre til problemer med at realisere projekter, hvilket branchen ikke lige har brug for nu, siger Kim Fynbo Nielsen.
Kommunalt ansvar
Han mener, at denne udvikling har taget fart i takt med, at staten har videregivet ansvaret for havnene til kommunerne, og at de i mindre grad prioriterer råstofferne, men i stedet bygger prestigeboliger på havnen.
Kim Fynbo Nielsen får opbakning fra Danmarks Naturfredningsforening, som tager erhvervslivet i forsvar i denne sag, men råstofeksperten i foreningen, Jan Pedersen, siger, at den udvikling ikke bare er skidt for byggebranchen og for anlægsprojekter, men også går ud over naturen.
- Vi har brug for så lokale leverancer som muligt af råstoffer, og hvis man ikke kan komme ind med dem via havne, betyder det øget transport på landjorden og kan også betyde flere grusgrave. At få råstoffer ind via havnen er et vigtigt supplement til forsyning til bygge- og anlægsprojekter på land, siger Jan Pedersen fra Danmarks Naturfredningsforening,
Overdrevet
Hos Danske Havne mener de dog, at problemet er overdrevet.
- Vi oplever ikke de store problemer. Antallet af de havne, der modtager gods, erhvervshavnene, er ikke blevet færre. Det er korrekt, at der i mange danske havne er kommet mere boligbyggeri i stedet for erhverv, og det kan i nogen grad genere erhvervslivet, når erhverv og bolig skal fungere sammen, men vi oplever, at kommunerne håndterer denne problematik udmærket, siger Nete Herskind, der er vicekontorchef i Danske Havne.
Men formand for Danske råstoffer, Kim Fynbo Nielsen fastholder sin kritik og mener, at staten burde bestemme, hvilke industrihavne der burde være, da den i højere grad kan tilgodese nationale behov på dette område.