23948sdkhjf

Slut med dårlige sager på byggepladser

Der ligger for 3F en stor opgave med at få de udenlandske virksomheder på metrobyggeriet til at overholde de danske overenskomster i det kommende arbejdsår
Menneskesynet hos nogle af de udenlandske entreprenører, der arbejder på metrobyggeriet, er modbydeligt og gør det store projekt til en plet på danmarkskortet.

Den plet skal vaskes væk, mener Kim Lind Larsen, formand for byggegruppen i 3F. Han håber derfor, at når arbejdsåret 2014-2015 er omme, er det slut med dårlige sager om underbetaling, arbejdsulykker, og overenskomster, der ikke bliver overholdt.

Licitationen - Byggeriets Dagblad har talt med fagforeningensmanden, om hans forventninger til det kommende arbejdsår og de opgaver, forbundet skal løse.

Sommeren er snart ovre, og I skal igen i arbejdstøjet i 3F - hvad bliver de vigtigste opgaver i arbejdsåret 2014-2015?

- Hvis vi ser over hele Danmark, bliver en af de vigtigste opgaver rekruttering af kvalificeret arbejdskraft til de mange projekter, der starter, og til dem, der allerede er i gang. Sygehusbyggerierne er blandt de opgaver, der enten er i gang eller starter op i det kommende år. Så vore opgaver bliver at få de medlemmer, som kommer fra andre brancher - eller har været i byggebranchen tidligere - ført over eller tilbage til byggeriet.

En anden opgave bliver Femern, hvor der i løbet af 2015 begynder at komme opgaver på land. Der skal opføres en camp for medarbejderne og laves noget portalbyggeri, der hvor tunnellen skal begynde. Det skal der også skaffes arbejdskraft til. Den sidste opgave, som også er vigtig, er omkring metrobyggeriet. Der har hen over sommeren, været en del skriverier om arbejdsulykker og snyd og bedrag i forhold til overholdelse af overenskomster - den plet skal vi have vasket af danmarkskortet. Vi skal have lært de udenlandske virksomheder, at når man skriver under på en aftale, så gør man det for at overholde aftalen.

Hvad er den værste sag, der i det kommende år kan lande på dit bord?

- Jeg synes, de sager vi har set i forbindelse med metrobyggeriet er ekstremt slemme. For eksempel sagen med den italienske entreprenør Cipa, hvor de godt nok betaler løn for 37 timer, men samtidig forlanger, at deres folk skal arbejde det dobbelte. Og den sidste sag, hvor man fyrer folk, fordi de er gået til fagforeningen. Det menneskesyn, som de arbejdsgivere har, er virkeligt modbydeligt. Vi har i Danmark i mange år arbejdet i god harmoni med arbejdsgiverne ude i virksomhederne, fordi vi har tillid til hinanden og stoler på, at vi overholder vores indbyrdes aftaler. Det strider nogle af de udenlandske entreprenørers menneskesyn fuldstændig imod. Derfor håber jeg ikke, der kommer flere sager af den slags.

Når arbejdsåret er ovre og det igen bliver sommerferie, hvad håber du så, I har opnået?

- Jeg håber, vi har opnået, at få rigtig mange danskere i arbejde. Ikke bare indenfor byggeriet. I forbindelse med byggeprojekter er der opgaver til mange andre faggrupper - der skal bruges folk til at gøre skurene rene, der skal laves mad, køres materialer til byggepladserne og køres jord væk. Så jeg håber, at når vi når til sommerferien næste år, så kan jeg konstatere, at rigtig mange af vores medlemmer er kommet i arbejde i forbindelse med de her projekter. På den måde kan de få løn i stedet for understøttelse, betale skat, bidrage til det danske samfund og få et godt liv. Jeg håber virkelig, at vi kommer til at stå i den situation i stedet for at få en masse udenlandske medarbejdere i virksomhederne.

Hvis politikerne på Christiansborg skulle ændre eller indføre en ting til jeres fordel i det kommende folketingsår - hvad skulle det så være?

- Det tror jeg ikke, jeg kan svare på. Og det svar må du så tolke, som du vil. Der ligger et direktiv fra EU om, at der skal indføres kædeansvar i byggeriet i de europæiske lande. Det er der en to-årig periode til at implementere. Det afventer vi.

Er Danmark et godt land at være byggearbejder i?

- Ja, det er det. Det menneskesyn og den lovlydighed, vi har her, er god. Om det er en ansættelseskontrakt, en overenskomst eller en lovgivning - så stoler vi på hinanden. Vi har tillid til hinanden og vores udgangspunkt er, at vi ikke går og snyder hinanden. Der er også godt i Danmark, fordi der er masser af arbejde, og der kommer masser af arbejde inden for byggeriet de kommende år. Omkring 95 procent af vores medlemmer er i arbejde, og det er positivt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.162