23948sdkhjf

Entreprenørbrødre ved en skillevej

Generationsskifte nærmer sig fuldendelse, når brødrene fortsætter hvad deres far grundlagde
De er godt på vej på mere end én måde. Dels er brødrene Bjarke og Kåre Frandsen netop nu ved at fuldende deres hidtil største vejprojekt. Og dels nærmer de sig afslutningen på det generationsskifte i firmaet Kølkær Entreprenør A/S, der vil gøre de to brødre til fuldstændig ligeværdige partnere.

- I øjeblikket er det mig, der bestemmer. Jeg ejer halvdelen, men vi er i gang med andet år af et treårigt generationsskifte, hvor Kåre overtager vores fars andel af firmaet. Derefter står vi lige, konstaterer storebror Bjarke Frandsen med et grin.

Det er ikke mange år siden, Steen Frandsen besluttede at slå pjalterne sammen med sønnen Bjarke. Steen Frandsen drev maskinstation i mange år. Hen ad vejen blev det til mindre og mindre landbrugsarbejde og mere og mere på entreprenørfronten. Bjarke Frandsen drev samtidig sit énmands entreprenørfirma, og derfor var der logik i at forene kræfterne i Kølkær Entreprenør A/S med en lille håndfuld medarbejdere.

Landsbyen Kølkær ligger en halv snes kilometer sydøst for Herning.

Største vejprojekt

I dag har Kølkær Entreprenør 20 mand fast på lønningslisten og stort set fast yderligere en halv snes indlejede medarbejdere. Fredag den 3. oktober afleverer Kølkær Entreprenør sit hidtil største vejprojekt som totalentreprenør, når tre km forbindelsesvej fra Holstebrovej i det nordlige Herning til det kommende supersygehus i Gødstrup er klar.

- Vi har totalentreprisen på projektet, som foruden selve vejstykket også omfatter blandt andet cykelstier med underføring af den eksisterende Holstebrovej. Vi har tillige udvidet Holstebrovej med tre nye højresvingsbaner og en venstresvingsbane, lavet fire tunneller, støjskærm, støjvold samt vejafvanding og kloakering. Vi har også været med på motorvejsprojekter som underentreprenør. Men projektet som totalentreprenør her for Herning Kommune er toppen indtil videre, fortæller Bjarke Frandsen.

Masser af jord

Der kommer ikke sved på panden frem til den 3. oktober. Netop nu satser Frandsen-brødrene altid på at lægge lidt buffertid ind til at imødegå forsinkelser.

De og deres mandskab er nu i gang med at fjerne det sidste overskudsjord fra den nye vejstrækning. Kåre Frandsen sidder i Volvo-gravemaskinen, der fodrer tre dumpere, som kører i fast rutefart til en lokal landmand, som så får fyldt et areal op.

- Når vi ikke selv har totalentreprisen, arbejder vi typisk som underentreprenør for M. J. Eriksson. Vi er rigtig gode til jord-, belægnings- og kloakarbejde, så det her projekt har lige været noget for os. Vi har flyttet masser af jord, som oprindelig er hentet fra etableringen af den nærliggende Holing Sø. Derefter er det lagt i depot, hvor vi så har hentet det. Omkring 170.000 kbm indbygningsegnet jord til vejdæmningerne. Bundsand har vi hentet fra en anden af de søer, der er poppet op omkring Herning de senere år i takt med motorvejsprojekter, forklarer Bjarke Frandsen

Tredje bror laver stål

- En række af opgaverne har vi naturligvis brugt underentreprenører til. Det gælder blandt andet asfalt, autoværn, kantsten og striber. Til det meste af stål-arbejdet bruger vi fast firmaet Kølkær Stål & Teknik. Det er for resten vores bror, Sverre, der har det. Så det bliver i familien, siger Bjarke Frandsen.

Med sine 30 år er Bjarke Frandsen nestor i brødre-dynastiet fra Kølkær. Lillebror og kompagnon i Kølkær Entreprenør A/S Kåre er 26 år og stålmanden Sverre er 23 år.

Kølkær Entreprenør kørte maskinerne i stilling til opgaven i august i fjor.

- Det er naturligvis lidt spændende at være med til at lave forbindelsesvejen til det nye supersygehus her ved Herning. Vi laver vejen for Herning Kommune, og Vejdirektoratet bidrager så med en forlængelse mod vest ind til det kommende sygehus. Det hele kobles på den kommende Holstebro-motorvej, så der bliver optimalt trafikal adgang til supersygehuset i Gødstrup, siger Bjarke Frandsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11