Regeringens forslag om gratis lærlinge afvises
Regeringens forslag om at give virksomheder gratis lærlinge fra skolepraktik kaldes uigennemtænkt
- Det er ikke gennemtænkt, men vi hjælper gerne regeringen med at skabe andre og bedre incitamenter til virksomhederne til at tage flere lærlinge, siger Louise Pihl, afdelingschef i Dansk Byggeri.
Regeringen foreslår at etablere en forsøgsordning, som giver virksomhederne mulighed for gratis at have skolepraktiklærlinge fra praktikcentre i op til tre måneder. Virksomheden skal ikke betale den overenskomstfastsatte lærlingeløn, hvis virksomheden bagefter indgår uddannelsesaftale med den pågældende. Hvis virksomheden ikke efterfølgende indgår en uddannelsesaftale med lærlingen, skal virksomheden derimod tilbagebetale et beløb til praktikcenteret, som svarer til den udbetalte skolepraktikydelse.
Hele systemet ødelægges
Ordningens nærmere indhold skal drøftes med arbejdsmarkedets parter. Og her er stemningen, at det kan regeringen godt glemme.
- Forslaget er direkte kontraproduktivt. Det vil tilskynde til, at alle begynder i skolepraktik, og det vil ødelægge hele praktiksystemet. I stedet skulle aftalerne om praktik helst laves inden en eventuel skolepraktik, siger Louise Pihl.
Dansk Byggeri foreslår i stedet at genindføre en praktikpladspræmie og gøre den målrettet til fulde uddannelsesaftaler.
- Det vil skabe et incitament for virksomhederne til at indgå aftaler for hele uddannelsesperioden, siger Louise Pihl.
Også DA advarer regeringen mod forslaget.
- Der er en risiko for, at en ny ordning med forlænget prøveperiode på tre måneder på skolepraktikydelse kan blive så attraktiv for virksomhederne, at alle nuværende praktikvirksomheder vil gøre brug af denne "gratis arbejdskraft" ordning i stedet for at ansætte elever på elevløn fra begyndelsen af uddannelsen, siger direktør Henrik Bach Mortensen.
Det er en ommer
I Byggegruppen i 3F bliver forslaget kaldt en ommer".
- Når man producerer, så skal man have løn efter overenskomsten, og det gælder selvfølgelig også lærlinge. Derudover kan man frygte, at en sådan ordning vil blive en bombe under de sociale klausuler. Man kan forestille sig, at en del udenlandske firmaer vil benytte muligheden uden det fører til ordinære uddannelsesaftaler, siger uddannelseskonsulent Steen Boesen.
I øvrigt roser han, at regeringen har fokus på at få skabt flere praktikpladser, hvad den seneste opgørelse af praktikpladskøen viser. der er behov for.
- Hvis regeringen vil støtte arbejdsgivere, der tager uddannelsesansvar, kunne man med fordel anvende Dansk Byggeris forslag om at give en praktikpladspræmie til de virksomheder, der indgår hele, ordinære uddannelsesaftaler, siger Steen Boesen.
Ret og pligt
Regeringen har ifølge undervisningsminister Christine Antorini (S) stillet forslaget for især at hjælpe nye praktikvirksomheder i gang.
Regeringen vil også sætte fokus på praktiksøgende elever ved at indføre kriterier for, hvor aktive og fleksible praktikpladssøgende elever, som har takket nej til skolepraktik, skal være. Det skal understøtte en hensigtsmæssig balance mellem elevernes ret til uddannelsesgaranti på den ene side og pligt til at være aktivt søgende på den anden.
Regeringen sætter i alt 95 mio. kroner af i 2014 og 2015 til at skaffe flere praktikpladser.