23948sdkhjf

Svært at komme uden om trælaster

På godt og ondt er producenter og leverandører af byggematerialer bundet sammen med byggemarkedskæder
Næsten al professionel handel med byggematerialer i Danmark er omkring de danske trælasthandler. Det er svært at komme uden om det led, og det har ifølge producenter, leverandører og aftagere af byggevarer både fordele og ulemper.

Producenterne har en række fordele som udbredelse af deres produkter og hurtig levering i hele landet, og igen andre er med, primært fordi de ikke tør står udenfor.

Visse aftagere af produkterne, byggefirmaerne, efterspørger dog over Licitationen – Byggerets Dagblad realistiske alternativer, og mener, at det er et fordyrende led. Det afviser trælasternes interesseorganisation Danske Byggecentre (det tidligere TUN), der mener, trælasterne leverer varen til den bedste pris og er til stor gavn for producenterne - ellers ville de vel gå andre steder hen.

Men det kan være svært at gå andre steder hen for både aftagere og leverandører, da trælasterne sidder så massivt på markedet og har en meget tæt relation til landets byggefirmaer blandt andet gennem diverse rabataftaler, som indgås mellem butik og den enkelte mester eller entreprenør, og derfor ikke er gennemskuelig for andre.

Kritisk styrelse

Hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er der meget fokus på relationen mellem leverandører, trælaster og byggefirmaer i forbindelse med styrelsens analyse af, at priser på byggematerialer i Danmark er for høje i forhold til de andre europæiske lande, vi sammenligner os med.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen mener, at det er svært for nye aktører, producenter og leverandører at komme ind på det danske marked, og det kan hænge sammen med den nuværende markedsstruktur.

I en pressemeddelelse slår Konkurrence- og forbrugerstyrelsen fast, "at leverandører ofte betaler trælasthandlerne en fast procentdel af den omsætning, de har uden om trælasthandlerne direkte til slutkunden".

Kontorchef i Konkurrence- og forbrugerstyrelsen, Jacob Schaumburg-Müller, vil ikke tage stilling til, om det altid er forkert at gøre det, men han siger til Licitationen, at det kan være en konkurrencebegrænsende og fordyrende omstændighed.

- Vi er i gang med at undersøge markedet for handel med byggematerialer, og har netop afsluttet en undersøgelse hos i alt 140 producenter, grossister og entreprenører, hvor vi har spurgt om deres erfaringer med salg af og handel med byggematerialer. Vi skal analysere virksomhedernes svar, før vi kan drage en overordnet konklusion. Men det er klart, at hvis trælasterne skal have penge for noget, de ikke er involveret i, kan det være begrænsende for konkurrencen og dermed en fordyrende omstændighed, siger han.

Den store undersøgelse forventes afsluttet i slutningen af året.

Fuldstændigt åndsvagt

Det er ikke alle entreprenører, der vil deltage i denne artikel. Men Huscompagniet A/S vil.

Huscompagniet er et af landets største og mest fremadstormende byggefirmaer. Sidste år havde det en rekordomsætning på 1,6 mia. kroner, og firmaet har nu kastet sig over det tyske marked.

Koncernchef Steffen Baungaard oplever, at Huscompagniets danske materialeleverandører betaler en vis procentdel til trælasterne, selvom de sælger direkte til Huscompagniet, og det er forkert, mener han.

- Det er fuldstændigt åndsvagt, at de betaler til trælasterne, når trælasten intet har med det konkrete salg at gøre. Alt andet lige må det betyde en fordyrelse, og det må jo betyde, at mine kunder i sidste led kommer til at betale mere for den leverede vare. Det kan ikke være rigtigt, siger han.

Han mener, det burde være muligt at købe direkte hos producenterne uden, at leverandørerne er inde over. Steffen Baungaard advarer trælasterne om, at denne ordning i sidste ende vil skade trælasterne selv.

- Trælasterne snorksover. Et system som det her betyder højere priser, og det er bare et spørgsmål om tid, før udenlandske producenter og leverandører ser det, og så rykker de ind i Danmark. De har ingen bindinger her, og må derfor kunne sælge varerne billigere, siger han.

I Tyskland køber Huscompagniet mange tyske byggematerialer, og Steffen Baungaard er i gang med at undersøge, om det kan betale sig at bruge de tyskkøbte materialer i Danmark.

Ingen problemer

Hos de danske trælasthandlere kan brancheorganisationen Danske Byggecentre ikke se, at der er nogen som helst problemer med konkurrencen inden for byggematerialer på grund af dem.

Adm. direktør Palle Thomsen kender ikke til konkrete aftaler, om producenter, der betaler procenter af varesalg til trælaster, selv om handelen går uden om dem. Han forstår i det hele taget ikke den problematik, som blandt andet Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har rejst om, at deres rolle kan være en konkurrencebegrænsende og fordyrende omstændighed.

- Debatten er meget underlig og forkert. Trælasterne leverer en god vare, som kan sælges, og det betyder, at vi netop bidrager til den frie konkurrence. Hvis trælasterne ikke var værdiskabende for leverandørerne og markedet, ville de jo miste kunder. Der er fri konkurrence inden for handel med byggevarer med andre spillere og udenlandske firmaer, siger han.

Effektivt byggeri

Palle Thomsen understreger, at trælasterne i Danmark bidrager til effektiviteten i den danske byggebranche.

- Trælasterne leverer helt unikke ydelser til både kunder og leverandørerne. Det handler jo ikke bare om transport af byggematerialer, som mange tror. Trælasterne sikrer byggevarer til rette tid og sted til den bedste pris, og de rådgiver og kan bidrage til projektering. Det betyder, at de også sikrer en optimal markedsføring for leverandørernes produkter i hele landet, siger direktøren.

Han mener heller ikke, at rabatterne til byggefirmaerne er et problem.

- Det er logik, at der er rabatter til loyale kunder, der køber mere end andre. Det er almindelig sund forretningspolitik, og det er kun med til at øge konkurrencen og frembringe den rette pris, siger Palle Thomsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.1