Landinspektør med masser af flyvetimer
God fidus for landinspektørfirmaet Geopoint at se det hele lidt fra oven og ikke mindst for firmaets kunder
Kristian Grønhøj er drone-pilot. Ikke for sjov, selv om han erkender, at det faktisk også er sjovt. Men fordi det er en god fidus at gå i luften som landinspektør. Både for landinspektøren selv, men i høj grad også for hans kunder. Når landmålings-dronen stiger, falder prisen nemlig drastisk for kunden.
Kristian Grønhøj er indehaver af landinspektørfirmaet Geopoint i Hornum ved Aars sammen med landinspektørkollega Morten P. Rasmussen. Adresse i en lille by i Himmerland er imidlertid ikke ensbetydende med, at man ikke er med fremme i forreste række med anvendelse af nye muligheder. Geopoint var faktisk det andet danske firma, der anskaffede en drone til landmåling. Kæmpen Cowi kom først, men kort efter var landmålerne i Hornum også klar til at gå i luften.
Det lille luftfartøj bruges til at tage luftfotos, som landinspektørerne efterfølgende kan lave kort ud fra.
Et nyt værktøj
- Dronen bevirker ikke, at vi kan gøre noget, vi ikke kunne gøre tidligere. Den er bare et nyt og andet værktøj. Men vi kan gøre noget til en væsentligt lavere pris, når vi har mulighed for at anvende dronen i arbejdet. Det har vi for eksempel ved kirkegårds-målinger og ved målinger af golfbaner, forklarer Kristian Grønhøj.
Han har netop rundet sit første år som drone-pilot. Og det er altså blevet til godt og vel 100 timer i luften med den lille, sorte letvægtsflyver med specialkamera.
- Den første tid var naturligvis præget af læring. Da det var helt nyt at bruge en drone til landmåling, vidste vi bare ikke, hvad det var, vi skulle lære. Vi skulle først finde ud af, hvilke parametre, vi skulle være opmærksomme på for at få det rigtige udbytte af dronen. Golfbaner og ikke mindst kirkegårde har taget godt imod muligheden for, at vi laver målingerne fra luften. Hvis vi havde mere tid, kunne vi faktisk udmærket bruge dronen med fordel også andre steder, vurderer Kristian Grønhøj.
- En oplagt mulighed og niche kan være overvågning af store byggepladser. Ikke overvågning i traditionel forstand for at sikre sig imod tyverier, men simpelthen for at få en perfekt status på, hvor byggeriet befinder sig i forhold til tidsplanen.
Under halv pris
Kirkegårds-målinger har tegnet sig for omkring to tredjedele af de opgaver, som Geopoint indtil videre er gået på vingerne for at løse. Og der er sparet rigtig mange penge for kunderne ved drone-løsningen.
- Den lokale Hornum Kirkegård kunne tidligere kortlægges for omkring 20.000 kroner. Med drone kan vi gøre det for 8.000-9.000 kroner. Netop på kirkegårds-målinger med mange gentagelsesmålinger er der tid at spare med dronen. Der skal tegnes mange punkter på en kirkegård for at lave en optimal måling. Det gøres meget enklere og hurtigere med drone. Det samme gælder for en golfbane med store vidder. Derimod kan det ikke betale sig at lave drone-opmåling på et typisk byggeprojekt, hvor der ikke er mange punkter, men skal være meget stor nøjagtighed, siger Kristian Grønhøj.
Geopoint-dronen flyver typisk i en højde af mellem 60 og 80 meter over jorden, afhængig af den aktuelle opgave.
- Dronen kommer hjem med to produkter til os. Dels fotogrammetri, som er måling af ting i en stor mængde fotografier. Og dels en tredimensionel punktsky, som viser os modelleringen af terrænet.
Rammes først
Luftfartøjet er landet i Hornum på et rigtig godt tidspunkt. Landinspektørerne har forrygende travlt i øjeblikket.
- Dels er konjunkturerne ikke så dystre længere, og landinspektører er nogle af de første, der rammes af de lykkelige omstændigheder, når det går bedre. Vi er jo inde over fra start, når der bygges eller handles jord. Og dels har vi hos Geopoint været heldige at kaste os over nogle nye områder i periferien af det mere almindelige landinspektørarbejde. En vigtig niche for os er lodsejerforhandlinger ved blandt andet ledningsprojekter, fortæller Kristian Grønhøj.
- Ved ledningsprojekter ejer man ofte ikke den jord, som ledningerne skal ned i. Så skal der laves aftaler. Det er vi gode til. Som landinspektør er man uddannet både i ejendomsret og jura. Landmåling er i virkeligheden mere en faglig disciplin, end et fag. Vi er sådan en kombination af jurist, ingeniør og arkitekt, forklarer Kristian Grønhøj.
Gør en forskel
Han og Morten P. Rasmussen startede Geopoint i 2008. Privat bor de begge i Aars, men sigtede med fuldt overlæg efter at etablere virksomheden i en mindre by. De valgte Vognsild lidt vest for Aars.
- Vi har kunder i hele landet inden for de specialer, vi er gode til. I princippet kan det være fuldstændig ligegyldigt, hvor vi har adresse. Men vi var enige om, at vi gerne ville være et sted, hvor vi er med til at gøre en forskel. I 2012 var rammerne så blevet for små i Vognsild, og vi skulle finde større lokaler. Vi ville stadig være i en lille by, så nu er vi i Hornum, siger Kristian Grønhøj.
Foruden de to indehavere, har Geopoint også en tredje landinspektør. Nemlig Esben B. Poulsen, der er ansat i virksomheden. Totalt har ni medarbejdere deres daglige dont i landinspektørfirmaet midt i Hornum.