Råstoffer flytter til regionerne
Fremover skal danske råstofvirksomheder indhente gravetilladelser hos regionerne i stedet for hos kommunerne. Danske Råstoffer håber på hurtigere sagsbehandling, men hos KL er man skeptisk
Det er flere af de ændringer, som den nye råstof-lov lægger op til.
- Mit håb er, at vores tilladelser kommer til at gå hurtigere igennem. Lovforslaget lægger op til nogle større enheder, og det er en forbedring fra i dag, hvor mange kommuner ikke er gearet til at træffe beslutninger om gravetilladelser, siger Lasse Møller Vollesen, sekretariatsleder i Danske Råstoffer.
Sælger ikke billetter
Baggrunden for den nye råstoflov er en evaluering af kommunalreformen, som har fundet sted i 2012 og 2013.
På baggrund af den evaluering blev samtlige partier i Folketinget enige om, at alle opgaver i forbindelse med indvinding af råstoffer på land skal samles hos regionerne,
- Indvinding af råstoffer sælger ikke billetter i kommunerne, hvor der ofte er modstand blandt skatteydere og politikere. Kommunerne er tæt på borgerne - grusgrave støjer og støver og medfører somme tider klager. Det gør det upopulært for kommuner at tillade eksempelvis grusgrave. Naturligvis lytter kommunerne til borgerne, så derfor er det godt, at det her kommer op på et højere plan, siger Lasse Møller Vollesen.
Konkret indebærer lovforslaget, at regionsrådet overtager kommunalbestyrelsens kompetence i henhold til råstofloven. Kommunernes kompetencer inden for natur, miljø og vand berøres således ikke af lovforslaget.
Kommunerne vil fortsat skulle træffe de relevante afgørelser inden for blandt andet naturbeskyttelsesloven, vandforsyningsloven og vejloven. Råstoflovens samordningspligt indebærer, at regionsrådet som tilladelsesmyndighed skal inddrage en række myndigheder, blandt andet kommunerne, hvis afgørelser skal indgå som vilkår i den samlede råstoftilladelse
To myndigheder
Hos Kommunernes Landsforening, tror kontorchef i Teknik og Miljø, Eske Groes, ikke, at det vil blive lettere for råstofvirksomheder at få de fornødne tilladelser på plads.
- For at få tilladelse til at grave kræver det en række vurderinger på områder som planlov, beskyttelse af grundvandet, naturbeskyttelse, kultur og landskaber. De vurderinger skal regionerne nu til at indhente hos kommunerne. Der skal altså to myndigheder ind over i stedet for bare en. Det gør det hele mere besværligt, siger Eske Groes.
Han køber ikke argumentet om, at sagsbehandlinger vil blive hurtigere.
- Virksomhederne vil opleve, at det kommer til at tage mere tid. Vi er ikke altid enige med Danske Råstoffer om, hvor meget deres arbejde generer grundvandet. De tænker derfor, at hvis regionerne giver tilladelserne til gravearbejdet, så vil der blive taget mindre hensyn til miljøet. Men det holder ikke. I vores øjne er det her ikke den rigtige løsning, siger Eske Groes.
Råstofloven blev i februar i år førstebehandlet i Folketinget, og samtlige partier meldte ud, at de vil stemme for.